A világ legmegbízhatóbb iparági elemzője szerint az Apple jövőre igen nagy változással készül.

Sok jót lehetne mondani az iPhone-okról, azzal azonban nem lehetne vádolni az Apple-t, hogy sokat kockáztatna az okostelefonok dizájnjával. Persze drasztikus újításokat nehéz is lenne eszközölni ilyen megjelenési tempó mellett, így évről évre inkább apróbb finomításokat figyelhetünk meg az eszköz fontosabb pontjain.

Ming-Chi Kuo, a világ egyik legismertebb és legmegbízhatóbb iparági elemzője és „Apple-bennfentese” szerint azonban a soron következő telefon, az iPhone 15 kicsit bátrabb lesz, mint az elmúlt évek modelljei. A szakember úgy tudja, hogy a cupertinói vállalat több jelentős változtatást is tervez, melyek leginkább a drágább modelleket, az iPhone 15 Prót és Pro Maxot fogja érinteni.

A legérdekesebb, hogy szerinte a 2023-ban érkező készülékekről teljesen eltűnhetnek a fizikai gombok, melyeket az Apple Taptic Engine-nel felvértezett, pontosabban haptikus visszajelzéssel ellátott statikus gombokra cseréli. 

Ez azt jelenti, hogy a valódi, megnyomható gombok helyett nyomásérzékeny területek lesznek az oldallapokon, melyek különböző módokon imitálhatják a lenyomás érzését. Pontosan úgy, ahogyan a második és harmadik generációs iPhone SE Home gombjánál is láthattuk.

Kuo szerint ez a lépés nemcsak az Apple életében, hanem az Androidos telefonoknál is óriási változásokat eredményezne. Mivel szerinte a piac általában az Apple mintáját szokta követni (ez mondjuk egy igen téves megállapítás), ezért úgy gondolja, hogy a gombokat a többi gyártó is érintés- és nyomásérzékeny megoldásokra cserélné. Ez pedig nemcsak a készülékeket, hanem a gyártást is teljesen átalakítaná, és elhozná a haptikus technológiák korát.

Persze nem sokkal az iPhone 14 megjelenése után még igen extrém lenne ennyire előre kijelenteni bármit is, mindenesetre abszolút van benne ráció. Már csak azért is, mert a nyomógombok elhagyása sokkal prémiumabb eszköz érzetét kelthetik, sőt, ezzel hatékonyabban tudnák megoldani a víz- és cseppállóság problémáját is.

via – Gizmondo, SlashGear

De a csatlakozók terén is lesz némi változás:

Csatlakozót vált az iPhone – Az Apple hosszú évek után beadta a derekát

 

×