Az Apple telefonjai hazánkban már így is brutálisan sok magyar forintba kerülnek, egy általános áremelést követően viszont teljesen leválhat a magyar realitásról.

Egészen biztos, hogy a bérből élő átlagember nem mostanában fog az Apple legújabb csúcstelefonjaira váltani, bár már az alapkészülékek is egészen borsos összegekbe kerülnek. Főleg nálunk, Magyarországon, ahol extrémen többet kell kicsengetni egy iPhone-ért, mint hazájában, Amerikában és Kínában.

Ennek oka elsősorban a forint gyengeségében keresendő, a cupertinói vállalat ugyanis nem kifejezetten emelt dollárosított árat az elmúlt években. Ez azonban hamarosan megváltozhat, ugyanis a Nikkei Asia elemzéséből kiderült, az Apple gyártási költségei rohamosan növekednek, ami miatt szinte elkerülhetetlen lehet egy dolláros áremelés. Ez azonban szinte biztosan ki fog hatni a világ összes piacára.

A Nikkei Asia szinte minden évben szétkapja a legújabb kütyüket, hogy megtudja, nagyjából mekkora szakadék húzódhat a gyártási költség és a kereskedelmi ár között. Nos, mint kiderült egyre kisebb, ugyanis az iPhone 14 gyártási költsége hozzávetőlegesen 20 százalékkal emelkedett a 13-as modellekhez képest, miközben az áron nem emelt.

A portál szerint a legnagyobb drágulás a Sony CMOS kameraérzékelőinél figyelhető meg, melyek 50%-kal kerülnek többe, mint korábban. Emellett az Apple legújabb chipje, az A16 két és félszer, 110 dollárral drágább, mint a tavalyi 13 Próba rakott A15-ös – részben emiatt is dönthettek úgy, hogy a 14-es alapmodellekbe is utóbbit, azaz az olcsóbbat rakják.

Így pedig az jött ki, hogy egy 1099 dollárba kerülő alap iPhone 14 Pro gyártási költsége körülbelül 501 dollár lehet, ebben a becsült összegben viszont nincsen benne az összeszerelés, a logisztika, a marketing és a fejlesztési labormunka.

Ezért az Economic Daily News (EDN) értesüléseiből kiindulva a Forbes szerint nagyon könnyen előfordulhat, hogy a következő iPhone az árszabásban is rendhagyó lesz. Persze az Apple valószínűleg jövőre is zsonglőrködik kicsit a chipekkel, azaz a 14-es csúcskészülékekbe rakott A16-os kerülhet az iPhone 15 alapmodelljeibe, ezzel viszont ilyen mértékű áremelkedés mellett nem fog jól kijönni.

Az ADN például úgy tudja, hogy az Apple elfogadta a TSMC-től, az elsődleges chipbeszállítójától az újabb áremeléseket, melyek 2023. január 1-jétől lépnek érvénybe. Ez az emelés viszonylag alacsony mértékű, mindössze 3 és 6 százalékos, de ez a 20%-os emelést követi, ami az elmúlt évtized legnagyobb áremelése volt.

A Forbes szerint 2023-ban ezek miatt Amerikában és Kínában is drágulni fognak a készülékek, és bár nem valószínűsítettek globális áremelést, a jelenlegi inflációt és az előbbi jóslatokat tekintve elképzelhetetlen, hogy ne emelkedne még keményebb szintekre az iPhone ára. A 13-as nálunk például most úgy lett drágább mint a megjelenésekor volt, hogy dollárban csökkent a kereskedelmi ára.

Ezt is olvasd el:

Ekkora szeletet kér a fizetésünkből az új iPhone széria

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×