Hatalmas különbségek vannak az első és utolsó országok között.

A múlt heti Apple Keynote után nem mehettünk el szól nélkül az iPhone árak mellett. Az óriáscég dollárban nem emelt a készülékek árcéduláján, sőt, régebbi modelleknél még csökkentett is, ám a hazai árak az euró- és dollárárfolyamoknak, a magas áfának és adóknak köszönhetően meglehetősen érdekesen alakultak. 

Éppen ezért lehet izgalmas és érdekes a CompareDial által készített, iPhone 14 Index névre hallgató összeállítás. Több szempontból is vizsgálták az iPhone 14 modellek árát. Egyrészt kiderítették, hogy mely országokban a legdrágábbak az új készülékek, majd összevetették ezt a mediánfizetéssel. Az így kapott arányszámot megvizsgálva hamar kiderülhetett, hogy országokra lebontva mekkora részét viszi el az éves fizetéseknek az Apple telefonja.

https://www.comparedial.com/iphone-14-index

Magyarországon már egyhavi fizetés sem elegendő!

A legszomorúbb az egészben, hogy a fenti kijelentés bizony a legolcsóbb iPhone 14-re is igaz, a Pro variánsokig el sem kell jutnunk. A CompareDial adatai alapján a telefon 449 990 forintos árcédulája a 22. helyet foglalja el a legdrágább iPhone-ok listáján, míg a 37. helyet azon országok felsorolásában, ahol a legkevésbé engedhetik meg maguknak az ott élők a helyi fizetésekből a telefont. A magyar mediánbér szerint 25.7 munkanapot kell dolgoznia annak, aki meg szeretné vásárolni a legolcsóbb iPhone 14-et.

Ha nem finomkodnánk és az 1TB tárhellyel felruházott iPhone 14 Pro Maxot szemelnénk ki, akkor az éves bér 19%-ról kellene lemondanunk hazánkban. Az alapmodell Törökországban a legdrágább, ám arányaiban Nigériában kell a legtöbbet beáldoznunk az éves bérünkből, egészen pontos 69.12%-ot. A legjobban a luxemburgi lakosok járhatnak, hiszen a magas béreknek és a kedvező áfakulcsnak köszönhetően mindössze 1.61%-ot emészt fel az éves mediánbérből az Apple újdonsága.

Forrás: Forbes/CompareDial

Infláció? – Havi 311 milliót kér egy új iPhone 14-ért az Apple

×