A 3D nyomtatás nemcsak megreformálhatja az építóipart, hanem megoldást adhat a lakhatási válságok problémáira is.

A 3D nyomtatásos technológiával egy ideje már kísérleteznek az építőiparban – hazánkban például a PERI Magyarország foglalkozik hasonlókkal, ami tavaly húzta fel Németország legelső 3D nyomtatott lakóházát. Egyelőre viszont még nem tarolta le a világot a dolog, hiába gyorsabb és olcsóbb, mint a hagyományos módszerek.

Hasonló vonalon mozogva próbálja megreformálni a kanári-szigeteki építkezést az Evocons nevű vállalat, ami most először nyomtatott lakhatásra tökéletesen alkalmas épületet a szigetországban. A vállalat szerint a 3D nyomtatásos építészet a jövő, ami gyorsabb, gazdaságosabb és fenntarthatóbb.

A vállalat megoldása pedig még a házak vázlatait is képes elkészíteni, minimalizálja az építés során keletkező hulladékot és drasztikusan lecsökkenti a felhasznált energiát. Mindezt úgy, hogy nemcsak a falakat nyomtatja ki, hanem a csempét, a vakolatot, a csempézést, a padlóburkolatot és a szigetelést is lefekteti. Így a 3D nyomtatás legalább négyszer gyorsabb, illetve jelentősen szabadabb, mint a most elterjedt megoldások.

Az Evocons betonból 3D nyomtatott 25 négyzetméteres háza alig több mint egy nap, mindössze 30 óra alatt készült el teljesen.

Emberi beavatkozásra pedig csak az ajtók, ablakok és egyéb hasonló gyakorlati eszközök, illetve a közművek beszerelésekor van szükség. Mivel a technológia olcsó, nagy esély van rá, hogy a jövőben még elterjedtebbé válik, és megannyi lakóépület így készül majd. Erre már csak a lakhatási válságok elkerülése miatt is égető szükség volna, hiszen az így készült házak sokkal olcsóbbak, ami vonzó lehetőség a lakásvásárlás előtt álló fiatalok számára.

Ezt pedig az Európai Unióban is egyre komolyabban kezdik venni, így az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával olyan vállalatokat kezdtek el finanszírozni, mint a belga Kamp C. A cég Európa legnagyobb 3D nyomtatójával próbálja meg egyre népszerűbbé tenni a 3D nyomtatásos építkezést, ezért júniusban kinyomtattak egy 90 m2-s, egyetlen összefüggő betonból álló kétszintes házát.

A Kamp C ugyan sokkal lassabban húzta fel a lakást, mint az Evocons, mivel három hétig készült, ugyanakkor háromszor erősebb is, mint egy előregyártott betontömbökből épített ház. A gyártási rendszer viszont hasonló, 60%-os anyag-, idő- és pénzmegtakarítást eredményezett a hagyományos módszerekkel szemben.

De nemcsak lakóházakat, hanem akár iskolákat is lehet vele építeni.

 

via – EFE, Vozpopuli, ABC.es, Idealista

Meglehet, hogy ez is érdekelhet:

5 perc alatt meghal, aki befekszik ebbe a 3D nyomtatott eutanáziagépbe

 

https://leet.hu/jbl-bt/

×