A 3D épületnyomtatással belátható időn belül megoldható lenne az afrikai gyermekek oktatásának már évtizedek óta húzódó problémája.

Afrikában sok más mellett az iskolák állapotával és mennyiségével is komoly problémák vannak, több helyen a gyerekeknek több kilométert kell a gyalogolniuk, hogy tanulhassanak. Az UNICEF becslése szerint csak Malawiban 36.000 osztályterem hiányzik, amelyek hagyományos módszerekkel történő megépítése körülbelül 70 évig is eltartana.

A francia-svájci Lafargeholcim és a brit CDC, a dán illetőségű ipari 3D nyomtatókat készítő COBOD-dal és a 3D épületnyomtatással foglalkozó 14Trees-el karöltve a becsült építési időt 10 évre tudná csökkenteni, ahogyan sejthetitek 3D nyomtatásos technológia segítségével.

Az első afrikai 3D nyomtatott iskolát a hetekben készítették el, amire mindössze 18 órára volt szükség.

A malawi iskola összesen 56 m2 alapterületű, és a COBOD 4-4-2-es BOD2 modelljével készült, amely akár 10 méter hosszú és széles, valamint 3 méter magas szerkezetek nyomtatására is képes. Az épület készülte egyébként teljesen automatikusan zajlott, emberi beavatkozásra csak az ajtók és ablakok beszerelésekor volt szükség, amit a helyiek segítségével csináltak.

Nagyon lenyűgözött az új épület – tartóssága és kialakítása olyan teret és létesítményeket biztosít, amelyekkel a diákok korábban nem rendelkeztek. Ez az iskola több diákot fog vonzani, és azok a tanulók, akik korábban elmentek, visszatérnek az oktatásba” – mondta Juliana Kuphanga Chikandila, a malawi oktatási, ifjúsági és sportügyi képviselője és az általános iskolai oktatás tanácsadója.

Danish robot 3D construction printer company COBOD International A/S, which made the 3D construction printers that were behind Europe’s first one, two and 3 floors buildings among others, is now also responsible for delivering the printer, that made the world’s first 3D printed school

Miljan Gutovic, a LafargeHolcim Csoport európai, közel-keleti és afrikai régióvezetője elmondta, hogy azzal, hogy a technológia bizonyított, illetve amilyen befogadóan álltak hozzá a helyiek, hamarosan más afrikai országokban is építhetnek hasonló iskolákat. Többek között Kenyában és Zimbabwéban, ahol már folyamatban is vannak a projektek.

Ha pedig az ígéreteiket képesek is tartani, akkor hamarosan nem lesz probléma az afrikai gyermekek megfelelő oktatása, amely már egy évtizedek óta húzódó óriási probléma.

A COBOD BOD2 nyomtatójának malawi használatát számos más, a technológiával indított sikeres projekt előzi meg. Ilyenek például az első 3D nyomtatott épületek Európában, valamint az első 3D nyomtatott szélturbina torony, amelyet a General Electric számára készítettek.

Ezek a munkák pedig egyre-másra bizonyítják, hogy a 3D nyomtatás nem csak gyorsabb, de olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb megoldás a hagyományos építészeti módszerekkel szemben. Attól persze nem kell tartani, hogy mindent képes lehet pótolni, hiszen nagyobb épületeket, hidakat és egyéb komolyabb tervezést igénylő objektumokat nem tudnak vele készíteni, azonban az ilyen módon történő felhasználása akár reform mértékű is lehet.

via – 3D Printing Media Network,

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×