Egy magyar vállalat megépítette az első modern és 100 százalékosan lakható 3D nyomtatott házát, amit szeretnének Magyarországon is meghonosítani.

A magyar fiatalok egyáltalán nincsenek kedvező helyzetben, ha lakásvásárlásra adnák a fejüket. A Forbes 2021. márciusi becslései szerint például egy átlagosan kereső budapestinek akár 10 évnyi teljes nettó jövedelmét is félre kell tennie ahhoz, hogy saját, körülbelül 60 négyzetméteres lakásba költözhessen. Ez az arány a vidéki átlagkeresők számára sem túl jó, hiszen az ő esetükben is legalább 7 évnyi teljes fizetést kellene spórolni egy hasonló méretű ingatlan vásárlásához.

Ennek fényében talán nem is olyan meglepő, hogy a közép-kelet európai régióban itt az egyik legmagasabb a még szülőkkel élők átlagéletkora. Az ingatlanok árai pedig egyre csak emelkednek, és mivel a magyar átlagbérek nem ezzel arányosan emelkednek, a helyzet egyre csak rosszabb lesz.

Erre kínálhat hamarosan megoldást egy magyar vállalat, a PERI Magyarország, ami mostanság húzta fel Németországban az első 3D nyomtatásos technológiával készült lakóházát.

Kép: PERI

A fenti képen a PERI 3D beton nyomtatott háza látható, melyet a dán illetőségű COBOD BOD2-es gépével készítettek., az Észak-Rajna-Vesztfáliai Beckumban. A technológia egyik legjobb tulajdonsága, hogy költséghatékony és gyors, a vállalat szerint egy 1 négyzetméteres dupla vastagságú fal nagyjából 5 perc alatt készül el, a teljes folyamathoz pedig nincs szükség két embernél többre.

ÉRDEKES: AFRIKÁBAN IS HASZNÁLJÁK A 3D NYOMTATÁST – EGY 56 m2-es ISKOLÁT 18 ÓRA ALATT ÉPÍTETTEK ÍGY FEL.

“Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a projekt ilyen sikerrel zárult. Azon dolgozunk, hogy a közép-kelet európai régióban és Magyarországon is mielőbb épülhessenek 3D beton nyomtatással készült házak. Szerencsére úgy tűnik, hogy partnereink nyitottak a technológia iránt”

– mondta Ézsiás Miklós, a PERI Magyarország ügyvezető igazgatója. Emberi beavatkozásra mindezen túl csak az ajtók és ablakok, illetve a közművek – víz, fűtés, áram – beszerelésekor van szükség, ami azért is lehet a hagyományosnál gyorsabb, mert a BOD2-vel erre menet közben van rá lehetőség. Vagyis már az építés közben kihagyja azokat a helyeket, ahová a csöveket és csatlakozókat kell majd szerelni, így könnyedén integrálhatóak lesznek a teljes műveletbe.

Kép: PERI

A technológia pedig olcsó. Legalábbis a hagyományos építkezési módszereknél mindenképpen, hiszen kevesebb anyag és kevesebb munkaerő szükséges hozzá, sőt, még gyorsabban is elkészülhet álmaink háza. A telek árán viszont sajnos, nem sajnos ilyen módon nem fogunk tudni spórolni, cserébe viszont olyan épületet varázsolnak rá nekünk, amilyet szinte csak akarunk – ugyanis a BOD2-nek nem okoznak nehézséget a „nem egyenes” formák kivitelezése sem.

Egyelőre viszont még nem tudni, hogy hazánkban mikor élhetünk a PERI házépítési szolgáltatásaival, de ha minden jól alakul, akkor hamarosan még többet hallhatunk majd róluk.

Ti építenétek 3D beton nyomtatással házat?

via – Magyar Építők, HVG, PERI

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×