Ebben a cikkben spoilerek lesznek a Stranger Things 4. évadából, így csak akkor olvass tovább, ha már csak az utolsó két rész van hátra. Vagy ha nem zavar.

Május végén Vecna brutálisan rárúgta az ajtót a Netflix-előfizetőkre, amivel nemcsak a Stranger Things negyedik évadát, hanem az összes korábbi etapot a streaming szolgáltató nézettségi listájának élére juttatta. De nincs is min elcsodálkoznunk, hiszen az utolsó előtti szezon tényleg remekül sikerült, annak ellenére méghozzá, hogy bőven akadnak hiányosságai.

A legnagyobb vonzereje a Stranger Things-nek viszont sosem az volt, hogy tökéletes. Az évadokon át szövődő misztikum, a rejtélyekkel átitatott félhorror a D&D-s kockakultúrával vegyítve instant receptnek bizonyult, az izgalmas részek során itt-ott megválaszolatlanul maradt kérdések pedig még az évadzáró után is a közbeszédben tudják tartani. Sőt, mindez lehetőséget ad az izgalmasabbnál izgalmasabb rajongói teóriák gyártására is, melyekkel csak még jobban elmélyítik a Stranger Things egyébként is  fantáziadús lore-ját.

Ilyen – láthatóan szándékosan – nyitva hagyott kérdésekben pedig a negyedik évadban is térdig gázolunk, melyek egy részére a június 1-én érkező utolsó két részben szinte biztosan megkapunk majd a választ. Most ezekből hoztuk el a legfontosabbakat.

Az iskolapszichológus, Miss Kelly vajon összedolgozik Vecnával?

Mint kiderült, Vecna olyan áldozatokat szed, akiknek az életét valamilyen súlyos feldolgozatlan trauma keseríti meg. Max azonban arra is fényt derített, hogy minden megöld diák Miss Kelly-hez, az iskolai tanácsadóhoz fél-pszichológushoz járt segítségért, aki jó szakemberhez hűen minden terápiát-beszélgetést lekörmölt.

Mindezek mellett a nyaklánca is erősíti a gyanút, hogy valamiféle kapcsolatban állhat Vecnával, ami egészen konkrétan egy órát és egy kulcsot ábrázol – de ez azár egy rejtett utalás is lehet arra, hogy a trauma feldolgozása lehet a kulcs, a tragédiák elkerüléséhez. Remélhetőleg az hátralevő két epizódból ezt is megtudjuk majd, de könnyen lehet, hogy Miss Kelly-nek eddig nem látott kulcsszerepe (hehe) lesz a történet alakulásában.

Mégis mit akarhat Vecna?

Vecna motivációi sem teljesen lehetnek tiszták, hiszen néhány sablonos „az ember kártevő, én pedig egy fölöttük álló lény vagyok” mondaton kívül nem sokat tárt a nézők elé a szándékaiból. Persze a bosszú önmagában is lehet a mozgatórugója is a tetteinek, hiszen mint tudjuk, ő volt Henry Creel, akiből később az 1-es számú kísérleti nyúl lett és aki segítségével 11-es is felfedezte a képességeit.

Azonban miután 11-es átlökte majd bezárta a Hellyel lefelébe, minden megváltozott számára, és onnantól a visszatérésen ügyködhetett. Viszont miért csak traumáktól szenvedő labilis embereket képes elragadni? Miért szedi ilyen lassan az áldozatait (összesen három diákot ölt meg + egy sikertelen próbálkozás)?

Emellett az is egy fontos kérdés, hogy dr. Brenner miért hagyta őt szabadon mászkálni a kutatólaborban a gyerekek között, ha tudta, hogy mekkora erővel bír. És nem, erre nem lehet a válasz az a szerkezet, amivel lefogták az erejét, és amit viszonylag könnyen ki tudott belőle operálni 11. Ha annyira tartottak tőle, akkor miért nem zárták el?

Azt sem tudjuk még pontosan, hogy a zene miért nyit kaput a valóságba Vecna elől, hiszen amikor a kis Creel lemészárolta a családját, az apját végül nem a zene, hanem a fiú elgyengülése mentette meg. És még egy utolsó Vecnával kapcsolatban:

nektek is feltűnt, hogy a korábbi évadokban is hallhattuk a titokzatos órának a hangját?

Joyce, Hopper és Murray hogyan menekülnek el Oroszországból?

A hármas közben négyessé duzzadt a Trónok harcából is ismerős Dmitrivel, ez utóbbi viszont aligha hagyja Oroszországban a családját, így valószínűleg ő nem tart majd a csapattal vissza az Államokba. Legalábbis ha mennek egyáltalán, eddig ugyanis elég kilátástalannak tűnik a helyzetük.

Az oroszok mellett ugyanis egy demogorgonnal is meg kell küzdeniük, és majd csak ezután kezdhetnek gondolkozni azon, hogy honnan szereznek egy repülőgépet, vagy hogy azt miként fogják a tengerentúlra irányítani. Itt van egy saját teóriám: valószínűleg gyorsutazni fognak egy speciális Hellyel lefelébe vezető portál segítségével. A részleteket viszont már nem agyaltam túl, szóval reméljük ezt is megtudjuk majd az utolsó mozifilmekkel vetekedő epizódból.

A legfontosabb: KI FOG MEGHALNI?

Ez mindig egy érdekes téma, mert eddig szinte minden évadban volt egy olyan karakter, akit az alkotóknak sikerült megszerettetniük a nézőkkel, hogy aztán hirtelen hidegvérrel kinyírják. Ezeket a várható csavarokat mindig az évadok végére tartogatják (nyilván) így adott a kérdés, hogy ezúttal ki fog a fűbe harapni?

Ha a megszokott sémát vesszük alapul, akkor elsőként mindenképpen az egyre szerethetőbb Eddie-t mondanám, akinek már amúgy is befellegzett, hiszen aligha tudják majd tisztázni őt a gyilkosságok vádja alól. Egyhamar legalábbis biztosan nem, és eddig nem is igazán láttuk, hogy pontosan miként is szeretnék bizonyítani majd Vecna kiiktatása után az ő ártatlanságát.

Egy másik lehetséges opció nyilván Dmitri, aki Oroszországban ugyan nem maradhatna, hiszen akkor biztos kivégzőosztag elé állítanák, a családját viszont nem hagyná ott. Mindeközben egy demogorgonnal néznek farkasszemet, és Hopperéknek is kereket kellene oldaniuk. Nehéz helyzet, amiben egy önfeláldozás mindenképpen benne van.

A harmadik opció az egyik legimádottabb karakter, Steve lehet, akit a Duffer-tesók egyébként is meg akartak ölni már a legelső évadban. Viszont annyira jó lett a karakter és Joe Keery is annyira lubickol a szerepben, hogy még nekik sem volt szívük ezt tenni vele, és inkább megtették az egyik főszereplőnek, Dustibun nagy haverjának. Jómagam is kedvelem őt, viszont lássuk be, igazán megrázó és egyben nagy húzás lenne, illetve Vecnát is egy nagyobb, utáltabb ellenféllé tennék, ha most megölnék Steve-et. Az biztos, hogy lenne sírás bőven.

Nagyjából ezek az égető kérdések állnak a két évadzáró epizód előtt, melyekre remélhetőleg kielégítő válaszokat fogunk majd kapni. Idő mindenesetre lesz rá, hiszen a 9. rész közel két és fél órás maratoni hullámvasút lesz. Alig várjuk!

Őrületes ízelítőt kapott a Stranger Things 4 utolsó két része

https://leet.hu/shop/newmerch/

×