Az Európai Bizottság az utóbbi időben nagyon keményen beleszállt az Apple-be, amiért szerintük az semmilyen területen nem engedi érvényesülni a konkurenciát.

Az Európai Bizottság az elmúlt hetekben-hónapokban aktívan vizsgálni kezdte az Apple-t, mert szerintük a cupertinói tech vállalat évek óta visszaél a piaci erőfölényével, amellyel tulajdonképpen más hasonló, konkorens vállalatok működését lehetetlenít el.

Az európai szabályozó hatóságok ezúttal azzal vádolták meg az Apple-t, hogy korlátozza az iOS-eszközökön a mobiltárcákhoz használt NFC-technológiához való hozzáférést, hogy a felhasználóknak ne legyen más lehetőségük az érintésmentes mobilos fizetésre, csak az Apple Pay. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa ezért bejelentette, hogy hivatalosan is vádat emelt, ami súlyos bírságot vonhat maga után, ha az Apple-t valóban bűnösnek találják a vádakban.

Margrethe Vestager

Vestager a közleményében azt mondta, hogy egyértelműen jelek vannak arra vonatkozóan, hogy az Apple korlátozta a harmadik felek hozzáférését az olyan kulcsfontosságú technológiákhoz, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Apple-től független mobiltárca-megoldások jelenhessenek meg a készülékein. ezzel pedig komolyan korlátozhatta a versenyt, a saját megoldásának az előnyére.

Az Európai Bizottság ezen felül azt azt állítja, hogy a fejlesztők nemcsak az Apple szoftvereihez,  de a szükséges hardverekhez sem fértek hozzá, így tulajdonképpen esélyük sem volt versenybe szállni az almás vállalattal. Hozzáteszik, hogy az érintés nélküli fizetés Európa-szerte egyre népszerűbb, de az Apple Pay továbbra is az egyetlen érintés nélküli fizetési lehetőség az iPhone és iPad készülékeken.

Ha a vádaknak helyt adnak, az Apple akár a tavalyi 365 milliárd dolláros globális bevételének 10%-át kitevő bírságra is számíthat.

„Az Apple Payt úgy terveztük, hogy egyszerű és biztonságos módot biztosítson a felhasználók számára meglévő fizetési kártyáik digitális bemutatására, valamint a bankok és más pénzügyi intézmények számára, hogy érintés nélküli fizetést kínáljanak ügyfeleiknek” – mondta a vállalat szóvivője, majd így folytatta: „Az Apple Pay csak egy az európai fogyasztók számára elérhető számos fizetési lehetőség közül, és az NFC-hez való egyenlő hozzáférést biztosította, miközben az adatvédelmi és biztonsági előírások terén iparágvezető szabványokat állított fel. Továbbra is együttműködünk a bizottsággal annak érdekében, hogy az európai fogyasztók számára biztosítsuk a hozzáférést az általuk választott fizetési lehetőséghez biztonságos környezetben.”

De nem ez az egyetlen terület, ahol komoly szankciókra számíthat az Apple. A vállalatot az App Store és a Lightning-csatlakozói miatt is vizsgálják – előbbi esetében – a Digital Markets Act nyomán – engedélyezniük kell a külsős, tőlük független áruházakat, a csatlakozókat pedig már biztosan USB-szabványra kell cseréljék.

Szétkapták az Apple 70.000 forintos kábelét – állítólag ezért ilyen drága

 

https://leet.hu/samsungssd/

×