Az Európai Unió döntéshozói rendesen rákapcsoltak, akár már jövőre köteleznék a cégeket az egységes töltő használatára.

Nagy slamasztikába kerülhet az Apple, a Reuters szerint ugyanis az uniós törvényhozók és a tagállamok akár már idén év végéig megállapodást köthetnek a mobiltelefonok, táblagépek és fejhallgatók közös töltőportjáról.

Az Európai Bizottság már egy évtizede tervezgeti, halasztgatja az egységes töltőkről szóló törvénykezést, tavaly azonban jelentősen felgyorsultak a folyamatok. Alex Agius Saliba uniós törvényhozó szerint az Európai Parlament már májusban megszavazhatja a javaslatot, amely után azonnal megkezdik a tárgyalásokat az uniós országokkal a végleges tervezetről.

Ha ez az év végéig megtörténik, akkor Saliba javaslatára a tech vállalatoknak két év helyett mindössze hat hónap alatt kell átalakítani a készülékeik gyártását, ami azt jelenti, hogy 2023. második felében minden arra alkalmas kisebb teljesítményű elektronikai készülékben (e-book, a kis teljesítményű laptopok, billentyűzetek, számítógépes egerek, fülhallgatók, okosórák stb.) USB-C-s – vagy Type-C – töltést kell biztosítani.

Emellett a Bizottság 2025-re harmonizálná a piacon lévő vezeték nélküli töltési technológiákat is, ami azt jelentené, hogy az egységesítést az Apple nem tudná kicselezni a MagSafe vezeték nélküli rendszerével, mivel ez esetben is ugyanolyan szabványt és technológiát kellene használniuk a vállalatoknak.

Ez pedig azt jelenti, hogy sok másik almás termék mellett az iPhone-okat is USB-vel tölthetik a felhasználók az eddig használatos Lightning helyett – akár már jövőre.

27 millió forint: Ennyibe kerül a világ első és egyetlen USB-C-s iPhone-ja

 

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×