Egy friss kutatás szerint még mindig nagyon sokan használják a Windows XP-t, ami a biztonsági frissítések hiányában rendkívül kitett a támadásoknak.

A Windows XP egészen biztosan a világ egyik legismertebb és legszeretettebb rendszere, amit sokan több évvel az újabb szoftverek megjelenésével sem voltak hajlandóan lecserélni. Most pedig, közel 22 évvel a megjelenése után nagyon úgy tűnik, hogy az egyébként hivatalos támogatást már rég nem kapó operációs rendszert többen használják, mint a Microsoft legújabbikát, a Windows 11-et.

Pedig azt sem mondhatjuk, hogy a redmondiak ne tennének meg mindent, hogy meggyőzzék az embereket a 11 nagyszerűségéről, hiszen gyors, letisztult, átlátható és könnyű beletanulni a használatába, illetve támogatja az Androidos alkalmazásokat is. Mégis, a legfrissebb mérések szerint csak nagyon kevesen hajlandóak felfrissíteni a jól bejáratott Windows 10-ről.

A Lansweeper szoftverszolgáltató legújabb piaci kutatásából kiderült, hogy a használatban lévő PC-k mindössze 1,44%-án fut Windows 11.

Ezzel szemben még a Windows 7 és a Windows XP is több számítógépen dolgozik: a 7-es rendszert a felhasználók 4,7%-a, míg a méltán híres, de őskövület XP-t az emberek 1,71%-a használja még töretlenül. A kutatás szerint a legtöbb PC-n természetesen a Windows 10 fut 80,34%-os piaci lefedettséggel, elsősorban őket kellene meggyőznie a Microsoftnak a frissítésről.

A Windows 11 rendkívül lassú terjedésének okaként a hardveres korlátozásokat nevezhetjük meg, amelyben a Microsoft tulajdonképpen konkrétan meghatározta, hogy hivatalosan mely gépekre lehet telepíteni. Ez pedig azért is lehet egy rossz út, mert ahogyan a Lansweeper több mint 30 millió Windows-eszközén alapuló méréséből kiderült, a használatban lévő PC-k 56 százaléka nem felel meg a követelményeknek, a maradék 44% egy jelentős részének pedig egyszerűen nincsen különösebb oka, amiért az új programot kéne választania.

A megjelenés után a Microsoft valamelyest lazított a feltételeken, illetve kiderült, hogy kisebb trükközéssel gyengébb gépekre is telepíthető a Win11, de egy átlagos felhasználó aligha fog így tenni. Ezért az új operációs rendszer várhatóan csak lassan, leginkább az újonnan vásárolt masinákkal fog jobban elterjedni, ezt azonban mostanság a globális chiphiány is lassíthatja.

via – Lansweeper, DigitalTrends

Apropó Windows! Szerinted melyik a valaha készült legjobb ablakos operációs rendszer? Az alábbi cikkben szavazhatsz róla:

Szavazz: Melyik a valaha készült legjobb Windows?

 

https://leet.hu/husvet/

×