A legjobb Windows operációs rendszert keressük.

A Microsoft és az Apple alapvetően nem különbözik annyira nagyon, mint elsőre hinnénk. Annak idején a vállalatoknak nagyon hasonló elképzeléseik voltak arról, hogyan hozzák el az átlagember szintjére, vagyis miként tegyék a lehető legfelhasználóbarátabbá a technológiát. Ezt végül mindketten a könnyű kezelhetőséggel és tanulhatósággal érték el.

Amíg azonban az Apple mindezt a saját termékeire korlátozta és korlátozza a mai napig, addig a Microsoft sokáig nem gyártatott saját eszközöket, vagyis a szoftvereikkel azokat a gyártókat célozták, akik a nagy riválissal vennék fel a versenyt. Ezt pedig nagyon jól is tette, hiszen ennek a felfogásnak köszönhetően lett a világ legelterjedtebb operációs rendszere a Windows.

Persze a Microsoft már a grafikus rendszerek előtt is nagyobbacska vállalatnak számított a DOS miatt, de az Apple-féle mainstreambe a Windows 3.1, de inkább a Windows 95 juttatta őket, melyek már nagyon hasonlítottak a most használt programokhoz. A Windows GUI ugyan nem a hármassal indult, viszont az 1.x és a 2.x egyszerűen nemhogy a Machintoshhal nem tudta felvenni a kesztyűt, de még a DOS-ról sem volt képes leszoktatni az embereket.

A 3.1 nem véletlenül tudta átszakítani a gátat. Itt jelent meg először a Vezérlőpult, a Fájlkezelő, a Programkezelő, a TrueType-betűtípusok, ekkor születtek meg az ablakos ikonok, de még a CTRL+ALT+DEL gombkombináció is itt mutatkozott be. Ennek készült egy NT verziója is, ami ugyan csak a szakemberek körében terjedt el, de ezzel alapoztak meg a későbbi Windowsoknak.

Aztán hipp-hopp eljött 1995, vele pedig a legjelentősebb OP-rendszer, a Windows 95. A legendás prezentációról készült VHS-felvétel egyébként pont a napokban került elő, amit érdemes is megnézni, hiszen remekül átjön belőle, hogy miért ez volt a legnagyobb gátszakadás a Microsoft történetében.

A Win95 olyan változásokat hozott, amelyek a mai napig meghatározzák a számítógépek működését. Ez volt az első olyan Microsoft operációs rendszer, amely nem a DOS-ra épült, és drasztikusan csökkent a szöveges parancsok ismeretének szükségessége. Vagyis ez volt az átlagfelhasználó számára a legátláthatóbb és legkönnyebben tanulható rendszer. De mást ne mondjak: Start-menü és Internet Explorer.

Ennek megfelelően a Windows 98-as már kevésbé tért le a kitaposott ösvényről, és leginkább kényelmi újításokat hozott. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lett volna látványos az előrelépés, hiszen sok más mellett ez a program már „kulcsrakészen” hozta az internethez való csatlakozás lehetőségét is.

Az ezredforduló környékén aztán jött az újabb ráncfelvarrás, a Windows Millenium, ami inkább ártott, mintsem használt volna. Sokak szerint ez volt a valaha készült egyik, ha nem pont a legrosszabb Windows, amit nagyon hamar el is dugott a Microsoft, mivel még ők is tudták, hogy valami orbitálisan balul sült el. A megjelentetésének szükségességét még manapság is számos kérdés övezi, hiszen a 98SE illetve a Windows 2000 is hasonló időszakban jelentek meg, és jelenősen jobb, stabilabb rendszerek voltak.

Alig telt el egy év, és a Microsoft bejelentette az újabb operációs rendszert, a mai napig legendásan imádott Windows XP-t. Pedig a 2001-es rajt közel sem volt zökkenőmentes, ugyanis olyan mértékű hibákat és biztonsági réseket tartalmazott, amelyekkel még az FBI is figyelmét is kivívták. Mindezt aztán javították a Service Packokkal, majd köszönhetően a zseniális kezelőfelületének, elég gyorsan a világ legelterjedtebb számítógépes operációs rendszerévé vált, melyet mind a mai napig használnak (pedig már nem kéne).

A Microsoft 2007 januárjában jelentette be a Vista bevezetését. Bill Gates, a Microsoft akkori elnöke a felhasználók millióinak hozzájárulását méltatta a Vista fejlesztésében, és azt állította, hogy az új rendszer az ügyfelek által kifejezett igényeket fogja kielégíteni. Ez mint tudjuk, nem igazán sikerült, és az XP árnyékában kénytelen volt besorolódni a WinME mellé.

Szerencsére a csorbát a Windows 7-tel sikerült kiköszörülni, méghozzá olyannyira, hogy több szakember és szakújságíró szerint jobb rendszer lett, mint a Mac, ami azért elég nagy szó volt. A sikerszéria viszont csak 3 évig tartott, hiszen a Windows 8-ért nem nagyon kapkodtak az emberek, ami nem is volt csoda, hiszen szinte minden teljesen megváltozott, amihez a felhasználók több mint 20 éve hozzászoktak – még a Start menü is eltűnt, ami végzetes hibának bizonyult.

A Windows 10-zel viszont visszatértek az alapokhoz, és a Windows XP után egy újabb hatalmas sikert könyvelhettek el. Sikeresen integrálta az érintőképernyőkre szabott funkciókat anélkül, hogy az asztali felhasználói élményből csorbát szenvedett volna. Visszahozta a Start menüt és a megszokott feladatsort is, itt váltották le az Internet Explorert, kísérleteztek a Cortana nevű új AI keresőasszisztenssel, Xboxos integráció is itt jelent meg, ahogyan az asztali számítógépről a laptopra és a mobileszközökre való átjárhatóság is itt foganatosult.

A Windows legújabb iterációja 2021 júniusában jelent meg, és alapvetően pozitív kritikákat kapott – annak ellenére, hogy egyelőre nem hozta a kívánt átütést a Win10-zel szemben. Ez persze a jövőben még változhat, főleg akkor, ha a következő Windows legalább olyan csalódás lesz, mint a Win8, a Vista, vagy az ME.

A cikk azonban egyetlen ok miatt íródott, mégpedig hogy választ találjunk arra a kérdésre, hogy melyik volt a legjobb és a legjelentősebb Windows operációs rendszer. Ezért egy szavazást is indítunk, hogy a segítségetekkel utána járjunk ennek a rejtélynek:

Loading…

Igazi retro bomba: Ilyen volt 27 évvel ezelőtt a Windows 95 bemutatója – előkerült az elveszettnek hitt felvétel

×