A Roblox sikere az ő sikere is, amiért egészen elképesztő fizetés ütheti a markát.

Aki még mindig elcsodálkozik a Roblox őrületes sikerén, az minden bizonnyal az utóbbi éveket egy barlangban elszigetelve töltötte. A Legót és a Minecraftot tökéletesen ötvöző építgetős játék manapság az egyik legnagyobb digitális homokozó, amiben gyerekek milliói vesznek el minden egyes nap.

A Roblox népszerűségéhez pedig semmi kétség nem férhet. A napi aktív játékosszáma toronymagasan az egyik legnagyobb a piacon, ami még Spanyolország teljes lakosságánál is több. Összehasonlításképp: a Fortnite-tal 3-4 millió játékos játszik naponta, a Minecrafttal pedig körülbelül 2,8-3,6 millióan töltik az idejüket per nap (havonta 140 millió). A Roblox elé ehhez képest naponta 54,7 millió fiatal ül le, ami már egy teljesen másik ligának számít.

A Roblox játék mögött álló Roblox Corp. a méreteiket alaposan megvizsgálván tavaly döntöttek úgy, hogy tőzsdére viszik a vállalatot, ami a korábbi évhez képest 83%-os bevételnövekedést hozott. Ennek megfelelően megnőtt a Roblox alapítójának és első emberének, David Baszuckinak a fizetése is, aki egészen elképesztő pénzt vihet haza, ha jól dolgozik.

A CEO 2021-es kompenzációs csomagja összesen 232,2 millió dollárt, mintegy 80 milliárd forintot tett ki, amit össze sem lehet vetni az egy évvel korábbi, de egyébkén szintén magas 6,8 millió dollárhoz képest. 

Mindez azt jelenti, hogy a Roblox vezetője 80 milliárd forintot tehet zsebre, ha céges szinten sikerül teljesíteni a kitűzött mérföldköveket. Ez a bércsomag tehát nem egy havi vagy egy éves fizetés, hanem ennyit kaphat több részletben összesen 2027-ig bezárólag, ha sikeresen dolgozik.

Ez persze még így is irtózatosan magas összeg, ami lebontva évi 16 milliárd forintot is jelenthet. Egyébként ezt a fajta vállalatvezetői kifizetési formát, a „Long-Term Performance Award” kvázi jutalékos módszert több amerikai nagyvállalatnál alkalmazzák (köztük a Teslánál is), hogy így kössék össze a felsővezetőket a vállalat közvetlen érdekeivel.

Ezt a rendszert viszont nagyon sokan kritizálják, mert a célokat általában több millió dollárban konkretizálják, a vezetők pedig így több milliárdos kifizetéseket is kaphatnak – ami akár több százszorosa, nem ritka esetben több ezerszerese is lehet egy másik dolgozóénak.

via – Reuters, 

A sikerek ellenére sajnos a Robloxot sem kerülik el a botrányok:

Egyre szaporodnak a szexpartik a Robloxban, amikbe kisgyerekek is beléphetnek

 

Bíróságra rángatják a Roblox videóst, aki gyerekeket zaklatott és terrorizálta a fejlesztőket

 

Robloxot játszottak, majd a férfi elrabolta a 13 éves lányt

 

https://leet.hu/2022/03/28/warzone-clash-royale-mortal-kombat-indul-a-samsunggamer-nights-2-0/

×