A játék fejlesztői elmondása szerint tűzzel vassal irtják az explicit tartalmat, de a gyerekek megfelelő védelméhez elengedhetetlen a szülői felügyelet.

A virtuális térben történő szexuális ösztönkiélésnek mindig volt keresete, elég csak a Larry, a Lula, vagy a Singles játéksorozatokra gondolnunk, a Roblox azonban nagyon messze esik ezektől, sőt.

Ennek oka elsősorban, hogy a Roblox célközönségei a gyerekek, nem is lehet meglepő, hogy a világ legnépszerűbb játéka lett a 9-12 éves korosztályban. Emiatt is jelent rendkívüli problémát, hogy a játékban egyre jobban és látszólag kiirthatatlanul szaporodnak a szexuális töltetű explicit tartalmak.

A BBC szerint ezeket condo-nak hívják, és átlagosan egy-két órán keresztül érhetőek el, amíg a Roblox fejlesztői le nem lövik őket. Addig azonban szinte bárki, aki rájuk talál szabadon beléphet ezekbe a virtuális terekbe (pályákra), ahol a gyerekek teljesen ismeretlen alakokkal beszélhetnek szexuális témákról.

Mindeközben a háttérben különböző módokon szexualizált karakterek sztiptízelnek, sőt, a karaktereikkel aktust is imitálhatnak.

Screengrab from a Roblox 'Condo'

Kép: BBC

A Roblox a BBC-nek azt hangsúlyozta, hogy amellett, hogy szigorú szabályok szerint a zéró tolerancia elvével szűrik az ilyen, és ehhez hasonló tartalmakat, alapvetően nehéz rájuk találni. Ahogyan azt is kiemelték, hogy olyan szülői felügyeletet dolgoztak ki, amellyel korlátozható a gyerekek interakciója, vagyis ha használják ezt a funkciót, akkor nem léphetnek kapcsolatba idegenekkel.

A BBC ezzel szemben arra is rámutatott, hogy ez feltételezi a szülők technológiai ismereteit, ami nem életszerű, illetve már a tudat is nagyon aggasztó, hogy néhány felnőtt simán elvegyülhet a 10-éves forma gyerekek között és beszélgethet velük – ki tudja milyen aberrált célzattal.

Larry Magid, a gyermekek online biztonságával is foglalkozó nonprofit szervezet, a ConnectSafely elnöke szerint ez egy örökös macska-egér harc, ugyanis lehetetlen, hogy időnként ne csússzon át valami a szűrőn. A Roblox azonban egy olyan program, ami beengedi a 13 év alatti gyerekeket is, így óriási felelőssége van a gyermekkorú felhasználók védelmében.

Purgál a Twitch: Mindenkit kibannolnak, akinek nem családbarát a felhasználóneve

 

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×