A legfrissebb pletykák szerint a 16 magos csúcskonfiguráció akár 170W-ot is igényelhet.

Az AMD már sokat beszélt a Ryzen 7000-es asztali sorozatáról, amely most állítólag a harmadik negyedévben érkezik. Ezek az új processzorsorozatok lesznek az első nagyobb platformváltás a Ryzen sorozat 2017-es debütálása óta. Az új CPU-k a PGA foglalatról az LGA felé térnek majd el, de megtartják a meglévő AM4-es processzorokkal azonos csomagméretet és a hűtők kompatibilitását.

Az AMD jelenleg nem tervez 120W-os Ryzen 7000 SKU-t, ellentétben a tavaly augusztusi kiszivárgásokkal. Az állítólag 170W-os TDP-vel induló csúcs SKU legalább 280 mm-es radiátorral rendelkező vízhűtést igényel majd. Ez a darab állítólag 16 maggal és 32 szállal rendelkezne, tehát pontosan ugyanazzal a konfigurációval, mint a jelenlegi Ryzen 9 5950X CPU, ám sokan azt állítják, hogy a megnövekedett TWP magasabb boost clockra utal.

A 16+ magos SKU-knak semmi jele, így az AMD már 2 generáció óta nem frissítette volna a termékpalettáját. Az nem egészen világos, hogy a Zen4 több számítási lapkával tervezik-e, de a „Granite Ridge” kódnevű utódhoz ilyen tervek rajzolódnak ki. Hogy ez 2023-2024-ben 24 vagy 32 magos mainstream asztali gépet jelent-e, azt még nem tudni.

AM4 vs AM5 package, forrás: AMD

Fontos megjegyezni, hogy az Intel 13. generációs Core „Raptor Lake” sorozat (amely szintén az év végén jelenik meg) az Alder Lake sorozathoz képest növeli a magok számát. Az új széria a hírek szerint kétszer annyi „Efficient” magot tartalmaz majd, így teljes asztali konfigurációban 24 magot és 32 szálat.

Mit gondolsz ki fogja vezetni a CPU piacot jövőre?

Mindenki jól jár! – Az Intel is bejelentkezett a saját FPS növelő megoldásával

forrás: VideoCardZ

×