Gazdasági csőd szélére került az ország, ahol bevezették a Bitcoint - állítják a szakértők

Nayib Bukele salvadori elnök tulajdonképpen elszerencsejátékozza az államkasszát, a közpénzt kérdés nélkül Bitcoinra költi, amivel az országa az államcsőd szélére jutott. Egyetlen kiút, ha a BTC árfolyama nagyon hamar nagyon durván kilő.

0
 

Nayib Bukele salvadori elnök tulajdonképpen elszerencsejátékozza az államkasszát, a közpénzt kérdés nélkül Bitcoinra költi, amivel az országa az államcsőd szélére jutott. Egyetlen kiút, ha a BTC árfolyama nagyon hamar nagyon durván kilő.

A térségben soha nem látott gazdasági összeomlás szélére került El Salvador, ahol tavaly a világon elsőként vezették be hivatalos fizetőeszközként a vezető kriptovalutát, a Bitcoint – írta meg a Futurism és a Fortune.

Mindez a diktatórikus módon kormányzó Nayib Bukele elnök miatt történik, aki a salvadori társadalom digitális valutával szembeni elutasítottsága ellenére vezette azt be, továbbá ő az egyetlen államfő a világon, aki a telefonjáról közpénzből vásárolgat Bitcoint. És még csak nem is titkolja azt. Mindennek tetejébe még azt sem tudni, hogy Bukele honnan és kiktől vásárol, a kormány Bitcoin-címe titkosított, vagyis semmit nem tudni arról, hogy a pénzt mikor mire költik.

A Future szerint Bukele eddigi pályafutása során körülbelül 1391 Bitcoint vásárolt az emberek pénzéből, akik többször az utcára vonulva tiltakoztak ellene. Ez a Bloomberg, az elnök Twitteren megejtett bejelentésein nyugvó számításai szerint átlagosan körülbelül 51 056 dolláros átlagáron vásárolt, ami így 71 millió dollár közpénzt jelent. A gond az, hogy ugyanez a Bitcoin mennyiség (feltételezve, hogy még államkasszában van) 48,5 millió dollárt jelent, vagyis az elnök 22 millió dollárt játszott el.

A kereskedési veszteség mellett viszont már eltörpül a nemzet kötvényeinek zuhanása, ami megnövelte El Salvador egyébként sem rózsás gazdasági helyzetét. Az ország tengerentúli dollárkötvényei 2021-ben a világ legrosszabb teljesítményét mutatták, mivel a befektetőket megijesztette Bukele unortodox gazdasági modellje és a közpénzből finanszírozott – egyelőre balul elsült – Bitcoin-kísérlete.

Az Európai Unió teljes területén betiltanák a Bitcoin bányászatának módszerét

„El Salvadornak van most a világon a legnagyobb államadóssága, és ez nagyrészt a Bitcoin-őrület miatt van” – mondta Steve Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan professzora a Fortune-nak. „A piacok úgy gondolják, hogy Bukele megőrült, és ez bizony nagyon így is van.”

Bukele azt remélte a Bitcoint hivatalos fizetőeszközzé tett jogszabálytól, hogy a kriptóval olcsóbb lesz a külföldről történő hazautalások, a gyakorlatban azonban ennek ellenkezője történt. Mivel a salvadoriak döntő része nem bízik és teljességgel elutasítja a bitcoint, miután megkapják a pénzüket mennek is átváltani dollárra. Ehhez azonban ATM-re van szükségük, ami jelentős pénzt számol fel a pénzfelvétel után, plusz a kriptoplatformok is lecsípnek pár százalékot. Hanke szerint az átváltások így négyszer olyan drágábbak, mint a hagyományos banki utálások.

A tények, az államcsőd, a pénzügyi szakértők és professzorok véleményével a minden ellen is lázadó, a csalánt más szervével simogató Bukele azonban látványosan szembemegy.

Az elnök ugyanis a Bitcoin óriási szabadesését követően, amikor mára már 35.000 dolláros árfolyamra esett, büszkén és örömtelien posztolt Twitterre, amiben azon ujjong, hogy így legalább olcsón vásárolhat BTC-t – természetesen ugyancsak közpénzből.

Ez pedig tulajdonképpen azt jelenti, hogy az egyébként is szegény közép-amerikai ország sorsa immáron csak attól reménytől függ, hogy a Bitcoin hamarosan újra 50.000 dolláros árfolyam fölött lesz. Az idén elszabaduló inflációs válságról pedig még nem is értekeztünk…

 

Szakértők figyelmeztetnek: Összeomolhat és elértéktelenedhet a Bitcoin

https://leet.hu/akcioeso/

×