Brit kutatók megállapították, hogy a Bitcoin egy digitális valuta, aminek változékony az árfolyama. Mindez, és a limitált készlet szerintük a piacvezető digitális valuta bedőlését is okozhatja.

A Bitcoin az elmúlt néhány, de leginkább egy évben elképesztő értéknövekedésen ment keresztül, nagyrészt köszönhetően a kriptovaluta-bányászoknak, befektetőknek, az NFT-knek, és nem utolsó sorban a vállalatoknak, akik egyre-másra szállnak be a kriptovaluták világába.

Az elmúlt néhány hónapban azonban megjelentek azok az elemzők, akik már most év végére óriási rekordokat jósoltak a világvezető kriptó, a Bitcoin árfolyamában, amely szerintük akár 150.000, de minimum 90.000 dollárra is felkúszhat. Nos, ebbe szólt bele időközben az újabb koronavírus-variáns, az omikron, amely miatt a novemberi 68.000 $-os rekordot követően visszanyomta az érmék árát a korábbi 48-50 ezer dolláros szintre.

Ennek hatására pedig most megjelentek azok az elemzők is, akik már a Bitcoin végét, összeomlását vetítik előre. Az ugyancsak meredeknek tűnő jóslat ezúttal a Bank of England szakértőitől érkezett, akik szerint a bitcoin a bitcoin nem teljesíti a valutától elvárt számos jellemzőt, és fennáll a kockázata, hogy eredendően volatilis lesz.

Ez pedig azt eredményezheti, hogy értéktelenné válhat a Bitcoin, emiatt pedig az embereknek fel kell készülniük arra, hogy minden elveszíthetnek. 

A brit központi bank emberei szerint a legnagyobb digitális valutának nincsen eredendő értéke, ezért is tud olyan gyorsan népszerűvé és értékessé válni. A bank vezetője, Sir Jon Cunliffe szerint pontosan emiatt nagy a kockázat, hiszen amilyen mértékben változik az árfolyam, olyan mértékben eshet az árfolyama a nullára.

A Bank of England sajtófőnöke, Thomas Belsham hozzátette, hogy az egyik legnagyobb probléma az, hogy a hagyományos pénzformákkal ellentétben a bitcoint nem használják önmagán kívül más dolgok beárazására. Szerinte a kriptoeszköz – amely 21 millió bitcoinra van korlátozva – szűkössége az egyik fő oka annak, hogy vonzó a befektetők számára, de ez a konstrukciójába beágyazott tulajdonság akár értéktelenné is teheti a Bitcoint.

Jelenleg mintegy 19 millió bitcoin van forgalomban, és új érmék akkor kerülnek hozzá, amikor a „bányászok” érvényesítik a kriptopénz alapjául szolgáló blokklánc főkönyvben bekövetkezett változásokat. Bár a forgalomban lévő bitcoinok végső számát várhatóan csak 2140 februárjában érik el, idővel egyre nehezebb lesz fenntartani ezt a rendszert – mondta Belsham.

via – The Guardian

Egy férfi kivágott a kukába 7500 (!!!) bitcoint – az egész szeméttelepet feltúrná érte

 

https://leet.hu/samsung/

×