Egy fáradt este egy brit férfi véletlenül a kukába dobta a bitcoinjaihoz hozzáférést biztosító merevlemezét, ami ha meglenne, akkor minimum olyan gazdag lenne, mint az angol királynő.

Egy brit programozó még 2013-ban, 27 évesen veszített el egy meghajtót, amin állítása szerint nagyjából 7500 bitcoin volt. Onnan tudhatjuk, hogy a története igaz lehet, hogy 8 évvel később, vagyis 2021-ben 35 évesen is még a merevlemez után kutat nagy erőkkel, látszólag kevés sikerrel.

A CNBC még év elején adott hírt a szerencsétlenül járt James Howells-ről, aki egy utazás előtti estén tévedésből a szemétbe vágta azt a tárhelyet, amelyik a bitcoinjaihoz való hozzáféréshez és azok elköltéséhez szükséges kriptográfiai „privát kulcsot” tartalmazta. A legrosszabb az egészben talán az lehet, hogy 8 év alatt a bitcoin a világ egyik legértékesebb digitális fizetőeszközzé vált, ami azt jelenti, hogy az elhagyott BTC-je manapság már 350 millió dollárt ér, amivel gazdagabb lehetne az angol királynőnél is.

Howells azonban még ennyi év múltán is meg van róla győződve, hogy megtalálhatja még az értékes információkat tartalmazó tárhelyet, amihez a város vezetőinek segítségét kérte. Természetesen nem csak úgy, ezért felajánlotta Newport városának a 7500 BTC 25%-át, mintegy 28 milliárd forintot, ha engedélyezik a szeméttelep teljes átkutatását.

A város hivatala azonban úgy tűnik nem csábul el az őrületes pénztől, és elutasították a kérelmét. A városi tanács a CNBC-nek mondta el, hogy több okból kifolyólag nem engedélyezhetik a hulladéklerakó feltárását. Az egyik, hogy hatalmas környezeti károkkal és hatásokkal járna egy ilyen folyamat, miközben semmi garancia nincsen arra, hogy valóban megtalálják a merevlemezt. De még ha rá is bukkannának sem lenne biztos, hogy működőképes lenne, hiába reménykedik abban Howells, hogy a belsejében lévő platter még ép állapotban van.

Mindeközben a The New Yorker szakértője, D.T. Max úgy véli, hogy ha valóban a szeméttelepen van a tárhely, amit a szerencsétlen férfi bizonyítani is tudna, akkor akár meg is találhatják. Igaz óriási szerencse, és a dolgozók becsülete is kell hozzá, ne meg az, hogy a merevlemez belső része a körülmények ellenére valóban sértetlen legyen. Ha kevés is, de az esély megvan rá.

 

Borítókép: Business Insider – James Howells

Ijesztő babafejű robotot fejlesztettek, ami úgy repül, mint Vasember

 

https://leet.hu/xmas/

×