Míg másutt szaporodásra képes, illetve emberi arckifejezést lemásoló robotokat fejlesztenek, addig az olasz kutatók megcsinálták ezt a babafejű sugárhajtóműves masinát.

A technológiában és a tudományban egyáltalán nem ritka, amikor a kutatók alkalomadtán az átlagember számára elsőre furcsának, érthetetlennek, már-már szürreálisnak ható ötletekkel állnak elő, melyeket különböző szórakoztatóipari alkotások inspiráltak. Ezek egy része már a gyakorlati kísérletek előtt elhalnak, akadnak azonban olyanok is, melyek előbb kísérleti jelleggel, de fizikai formát öntenek.

Ez utóbbiba tartozik az olasz fejlesztésű iRonCub, ami egészen konkrétan egy babafejű robot, amire hagyományos jetpacket megszégyenítő sugárhajtóműveket szereltek. A Vasemberre enyhén hajazó gép az eredeti tervek szerint egy olyan robot lesz majd valamikor, ami valóban képes a levegőbe emelkedni, ez azonban a bemutatott anyagok alapján nem valósult még meg.

Jogos a kérdés, hogy ezt most miért?

A projekten dolgozó Olasz Technológiai Intézet (IIT) Robotikai és Intelligens Rendszerek Központjának egyik vezető kutatója, Daniele Pucci szerint az iRonCub lehet a légi robotika úttörője. Elsősorban robotokkal tesztelik a repülésre alkalmas viszonylag kicsi, de nagy hatékonyságú hajtóműveket, a cél azonban egy olyan exoskeleton létrehozása, amivel később akár az ember is a magasba emelkedhet.

Ehhez természetesen ki kell dolgozniuk, hogy a hátra – vagy karra – csatolható hajtóművekkel hogyan lehessen egyáltalán manőverezni, ahogyan egy hő- és lángálló, de még viselhető ruha kialakítása is nagy kihívás. Ha mindezeket sikerül megoldaniuk, akkor voltaképp megalkotják az igazi Vasember-páncélt. Az ijesztő babafejre azonban nem adott választ.

Hogy ezt majd a jövőben milyen célokra használnák fel, az egy nagyon jó kérdés, de egészen valószínű, hogy elsősorban katonai katonai célokra bocsájtják rendelkezésre, később aztán, valamikor a nem túl távoli jövőben talán már egy ilyennel szállítják ki a pizzákat is. Nyilván, ha elkészül valaha az egyelőre szürreális rémálomba illő babafejű iRonCub.

via – SlashGear, IEEE Spectrum

 

Félelmetes videón a robot, aminek olyan az arca mint egy embernek

 

https://leet.hu/xmas/

×