Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság elnöke arra tett javaslatot, hogy az EU teljes területén meg kellene tiltani a Bitcoin-bányászatának jelenlegi módszerét.

A világ egyre több országában gondolják elkerülhetetlennek a kriptovaluták bányászatának korlátozását, legalábbis azt a formáját, amely manapság a legelterjedtebb.

Ennek oka nagyon egyszerű: a két vezető kriptopénz, a Bitcoin és az Ether bányászata rendkívül energiaigényes folyamat, ami komplett országok áramfogyasztásával és károsanyag-kibocsátásával vetekszik. Ez pedig a bányászati folyamatok bonyolultságával arányos mértékben fog nőni, legalábbis, ha nem állnak át időben egy másik, drasztikusan alacsonyabb energiaéhségű módszerre.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság alelnöke, Erik Thedéen emiatt is javasolja most azt, hogy az egész Európai Unió területén tiltsák be a ‘proof-of-work’ bányászati módszert.

Ezzel a módszerrel bányásszák ugyanis a BTC-t és az ETH-t, és ezt teszik meg a legnagyobb felelősének a kriptovaluta-bányászat roppant energiaéhségének. Thedéen a Financial Times-nak adott interjúban azt is kifejtette, hogy nem kifejezetten a bányászati tevékenységeket tiltanák be, csupán ösztönöznék a hálózatot egy másik bányászati forma meghonosítására. A szakember erre egy konkrét javaslatot is tett: szerinte ezzel párhuzamosan a ‘proof of stake’ módszerre kellene átállniuk.

Thedéen szerint a bitcoin – és általában véve a kriptovaluták – veszélyeztethetik az EU esélyeit arra, hogy teljesítse azt az éghajlati célt, hogy az évtized végére legalább 55%-kal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. És valóban: a megújuló energiaforrásból dolgozó kriptobányászok a PoW módszer mellett idővel csak vulkanikus-geotermikus, vagy atomenergiával lenne tarthatnák a munkát, ami egyik esetben leszűkítené a területet, a másikban pedig teljesen életszerűtlen és veszélyes lenne, amit egyetlen felelős állam nem engedélyezne.

Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy az EU ezzel a tiltással nem veszélyeztet sokat, ugyanis a Cambridge Center for Alternative Finance adatai szerint Németország, Franciaország, Svájc és Olaszország együttesen a világ bitcoin-bányászatának kevesebb mint 5%-át teszi ki, szemben az USA-val, ahol a kriptobányászat 35,4%-a zajlik.

Ezért pedig az is könnyen meglehet, hogy nem került előterjesztésre Erik Thedéen javaslata, főleg, ha addig az érintett kriptovaluták maguktól módszert váltanak. Emellett az EU tagállamai akár önállóan is dönthetnek a korlátozásról, legutóbb például Koszovóban tiltották meg a kriptovaluta-bányászatot.

via – Gizmondo | Borítókép: Euronews

Debrecenbe érkezik a jövő, ahol önvezető robotokkal szállítanak házhoz hamarosan

 

https://leet.hu/akcioeso/

×