Debrecen lehet az első magyar nagyváros, ahol a fuvarozást, házhoz szállítást önvezető robotokkal oldanák meg.

Debrecen ajtaján hamarosan a jövő kopogtat majd be, méghozzá autonóm önvezető robotok személyében, melyekkel később bizonyos csomagok házhoz szállítási munkálatait fogják végeztetni – számolt be róla a dehír.

A spanyol, pontosabban a Katalóniai Műszaki Egyetem és a CARNET mobilitási kutatási központjának 2018-ban kezdődött közös fejlesztését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Logismile projektje is támogatja, és elméletileg már idén megkezdődnek a nagyobb szabású próbaüzemek. A tervek szerint Debrecen mellett két másik városban fogják őket tesztelni: Esplugues de Llobregatban és Hamburgban, ahol a későbbiekben a fuvarozás utolsó, de kifejezetten költséges szakaszát ezekkel az áruszállító robotokkal váltanák ki.

A robotot ADD-nek nevezték el, ami nem is olyan kicsi, mint elsőre tűnik, ugyanis az áruszállító tartállyal együtt 1,1 méter széles, 1 méter magas és  1,7 méter hosszú. Az autonóm eszköz csomagkézbesítői képességeire sem lesz sok panasz, mivel 20 km/órás végsebességre is képes lesz, sőt, lépcsőkön is gondtalanul tud majd közlekedni.

Azt pontosan még nem tudni, hogy a debreceni tesztek mikor veszik kezdetüket, de a város képviselője már most felhívta a lakosság figyelmét, hogy ha valaki esetleg találkozna valamelyik robottal az utcán, az ne ijedjen nagyon meg, senki életére nem fognak törni.

 

 

Egy férfi halálosan beleszeretett egy robotba, amit most feleségül akar venni

 

https://leet.hu/akcioeso/

×