A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem nézi jó szemmel, hogy a Telenor egyoldalúan árat emelne úgy, hogy az előfizetők még csak le sem tudnák azt mondani.

Tegnap számoltunk be arról a hírről, miszerint a Telenor egyoldalúan, szerződésmódosítás nélkül emelné meg az árait, ami azt jelenti, hogy a már meglévő előfizetők az évente egyszer megemelt díjszabás ellenére sem tudnák „csak úgy”, következmények nélkül lemondani az előfizetésüket.

A Telenor mindezt a hamarosan elszabaduló inflációval magyarázta, a vállalat szerint teljesen jogszerű a február közepétől életbe lépő új szabályzatuk. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azonban nem nézi tétlenül a Telenor akcióját, legalábbis ez derül ki a hatóság a hírt először leközlő HWSW számára megküldött közleményéből.

Az NMHH hangsúlyozza, hogy az előfizetői elektronikus hírközlési szolgáltatók az ÁSZF-jeiket és a már megkötött előfizetői szerződéseket csak a hatályos jogszabályokat követve jogosultak egyoldalúan módosítani.  Továbbá a már megkötött előfizetői szerződéseket is érintő egyoldalú módosításokról az érintett előfizetőket legalább a módosítás hatályba lépését megelőző 30 nappal, tartós adathordozón értesítsék. Ebben meg kell jelölni, mely szerződési feltétel, pontosan melyik pontban mikortól módosul, kitérve a módosítások lényegének rövid leírására.

Az NMHH szerint a már megkötött szerződés egyoldalú módosítása a szolgáltató részéről az előfizető számára akár kedvezőtlen is lehet, a jogszabály alapján az előfizető jogosult az értesítéstől számított 45 napon belül a szerződést hátrányos következmények nélkül felmondani akkor is, ha határozott idejű szerződése van és a határozott idő még nem telt el.

A szolgáltató által bevezetni kívánt szabályok tehát nem objektívek, nem kellően átláthatók és az előreláthatóság elvének sem felelnek meg – hivta fel rá a figyelmet az NMHH.

A szervezet a HWSW-nek küldött üzenetben kiemelte, hogy nem fogja hagyni, hogy a január elején kihirdetett feltételek szerint változzanak a Telenor szerződési feltételei.

„A hatóság kiemelten fontos jogszabályi feladata őrködni a jogszabályok betartása felett mind az előfizetők, mind pedig a tisztességes piaci verseny védelme érdekében. Ezért fel fog lépni a Telenor által február 21-től bevezetni kívánt új ÁSZF-rendelkezések ügyében annak érdekében, hogy ezek a módosítások ne léphessenek hatályba. A Telenor jelezte, hogy jogszerűen kíván eljárni és az árváltoztatással kapcsolatban már megkezdődtek az egyeztetések az NMHH-val.” 

További részletek: HWSW

Így kéne mindenhol: Már nem reklámozhatnak agyba-főbe kriptovalutákat Spanyolországban

https://leet.hu/akcioeso/

×