A spanyol kormány egy kifejezetten megsüvegelendő szabályozást vezet be, amivel a remények szerint képesek lehetnek visszaszorítani a kriptovalutás csalásokat, átveréseket.

A kripto-scam manapság már egyáltalán nem egy ritka csalási módszer, amelyet az angol nyelvterületeken „pump-and-dump” csalásnak hívnak.

Ennek lényege, hogy hírességeknek fizetnek – esetleg adnak nekik a nyereségből, hogy egy frissen megjelent, vagy még csak készülőben lévő kriptovalutát reklámozzanak, hogy mesterségesen nyomják fel az árfolyamát. Miután ennek hatására egyre többen vásárolnak a tokenből az egyre értékesebb lesz, egyre drágábban tudják azt eladni, majd hirtelen „befagyasszák”, vagy teljesen leállítják a kereskedést, a nyereséggel pedig szépen, elegánsan lelépnek a tulajdonosok.

A Bitcoin népszerűvé válásával egyre több az ilyen csalás, amihez sokszor akár tudatlanul is asszisztálnak a hírességek, a legrosszabb pedig, hogy az így ellopott pénzt nagy eséllyel soha senki nem látja viszont. Ez a blokklánc technológiájából adódó anonimitás, illetve különböző Bitcoin-mixer szolgáltatások biztosítják, és mivel a törvénykezés csigalassúsággal reagálja le a helyzetet, sokszor még a csalás nyilvánvalósága ellenére is bevállalják ezt a hírességek.

De nem Spanyolországban, ahol február közepétől kezdődően szinte minden hírességnek-influenszernek kötelessége lesz előre jelezni az ilyen reklámokat, máskülönben komoly büntetésre számíthatnak.

A Reuters szerint – a kriptoeszköz-szolgáltatók mellett – minden 100.000-nél több követővel rendelkező hírességre érvényes lesz a szabályozás, akiknek minden ilyen reklámkampányt minimum 10 nappal előre részletesen jelezniük kell a Nemzeti Értékpapírpiaci Bizottság (CNMV) felé. Továbbá azok, akik bármilyen kriptovalutát szeretnének hirdetni minden lehetséges kockázatról érthetően be kell számoljanak a követőiknek, kezdve azzal, hogy a token tulajdonosa tulajdonképpen bármikor leléphet a pénzükkel.

Ezzel a spanyol kormány az olyan csalásokat szeretné visszaszorítani, mint amelyek miatt most bíróság elé kell állnia Kim Kardashiannak és Floyd Mayweathernek, akik nagyon sok pénzért cserébe az EthereumMax nevű valutát reklámozták, aminek árfolyama így pillanatok alatt az egekbe szökött. Pár órával a kampány után azonban teljesen bedőlt az egész, majd a mögötte álló(k) pedig megléptek a megkárosítottak pénzével.

A világ legnagyobb hacker-bandája megszűnt létezni – Elkapták a REvil összes tagját

 

https://leet.hu/akcioeso/

×