Linus Tech Tips alaposan utánajárt a témának.

A Palit Microsystems, a népszerű videókártya gyártó eléggé érdekes kijelentést tett július végén. Állításuk szerin a bányászásra használt kártyák teljesítménye 10%-ot is romolhat évente. Ez azt jelentené, hogy 3-4 év bányászás után bizony már majdnem felére csökken a drágán vásárolt VGA-nk számítási kapacitása.

Ezért az óriáscég azt javasolja, hogy ne ugorjunk fejest a használt (bányász) GPU-k világába, hiszen hatalmas veszélyek leselkednek ránk. Ha valamilyen oknál fogva bedől a cryptopiac, akkor bizony ezrével fogják elönteni akár a hazai használtpiacot is ezek a kártyák, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy valóban valós dolgokat állított-e a cég.

Szerencsére a Linus Tech Tips csatornában is kétséget ébresztett a fenti kijelentés, így egyből utána is jártak!

 

A videó elején már leszögezték, hogy korábban egy majd 10 éves, használt GTX 480-at hasonlítottak össze egy teljesen bontatlan példánnyal. Az akkori mérések azt mutatták, hogy semmilyen különbség nem volt a két tesztpéldány között, bár való igaz, hogy az a GTX 480 csak játékra volt használva, így további vizsgálódásra lesz szükség.

10 hónap, 18 hónap és 4 év

Linus-éknak sikerült szerezniük három olyan bányászkártyát is, melyet a fenti időtartamok valamelyikében működtették ÁLLANDÓ jelleggel. A polcon pedig természetesen akadt pár bontatlan 3080, 2070 vagy épp 1060, hogy megfelelő összehasonlítási alap is legyen. Nem minden esetben sikerült gyártóazonos példányt szerezni, de ezt a faktor is beleszámították a végső értékelésnél.

Boost órajel

A teszt során azt vizsgálták meg, hogy a Furmark tesztprogram alatt meddig boostol fel az adott videókártya órajele. A gyártók itt két értéket szoktak megadni, egy base és egy boost órajelet, de általában a valós boost még ennél is nagyobb az esetek jelentős részében. Egyszerű volt a képlet, ha jelentős boost romlást sikerül mérni, akkor valóban degradálódik a kártya teljesítménye.

10 hónap – RTX 3080

Az első tesztnél azért túl sok meglepetésre nem számíthattunk, bár, ha elfogadjuk a 10%-os romlást ígérő kijelentést, akkor már itt is észre kellene vennünk valamit. Ráadásul itt még sikerült teljesen azonos márkájú és típusú modelleket is egymásnak ereszteni. Az eredmény: nincs minőségromlás!

18 hónap – RTX 2070

Itt már két különböző kártya esett egymásnak, de itt már bőven elértük a másfél éves időtartamot. Így legalább 10, de inkább 15 százalékos boost órajel csökkenéssel kellett volna találkoznia Linus-nak. Csodák csodájára itt sem sikerült különbséget mérni, bár a boost órajelek eltértek, de ez a két típus eltérésének számlájára írható, nem a bányászatéra.

4 év – GTX 1060

Négy év

Most ugrik a majom a vízbe, ha itt sem sikerül mérni különbséget, akkor nemes egyszerűséggel hazudott a Palit. Nos, hamar kiderült, hogy itt sincs érzékelhető különbség. Négy év után sem mérhető minősőségromlás egy olyan kártyánál, mely 0/24 bányászatra volt használva.

Verdikt – Merjünk venni használt bányász kártyát?

A tapasztalatok alapján teljesítményromlást csak úgy nem tudunk előidézni bányászattal. Ahogy Linus is fogalmazott, ez inkább „bináris” dolog. Vagy megy a kártya tökéletesen vagy szinte egyáltalán nem is működik. Ettől függetlenül a teljesítményromlás indokolt valós lehet olyan esetben, amikor nem megfelelően van karbantartva a kártya hűtése, hiszen a hőmérséklettel arányos az a maximum boost órajel, melyet a VGA ki tud magából sajtolni. Ám az igényes bányászok általában „tökéletes” körülmények között tartják a kártyákat. Az is előfordul, hogy a VGA-kra egyedi, módosított BIOS-t töltenek fel, hogy az alulfeszelésnek hála alacsonyabb fogyasztást (és hőmérsékleteket) érjenek el, tovább növelve a profitot a kellemesebb áramszámla miatt. Erre mindenképp érdemes rákérdeznünk vásárlás előtt, hiszen könnyen lehet, hogy vissza sem lett állítva a gyártói BIOS a kártyákra.

Bőség zavara

Az sem elhanyagolható tényező, hogy nagy mértékben rá vagyunk utalva az eladó szavahihetőségére a témában. Ha biztosan tudjuk (netán láttuk is), hogy milyen környezetből emelték ki a kártyát és ez megfelel a fentebb leírtaknak, akkor bevállalhatjuk. Főleg, ha kellemes áron adja azt a hirdető. Ha esetleg garancia is jár a kártya mellé, akkor viszont sokat nem érdemes gondolkodni a dolgon. Hiszen bármilyen probléma esetén nagy eséllyel a javítást/cserét ingyen megússzuk majd.

 

https://leet.hu/xmas/

×