Az egyik videókártya gyártó cég javaslata szerint a bányászkártya témát jobb hanyagolni a jövőben.

Remélhetőleg mindenki hallotta már azt a jó tanácsot, hogy a bányászkártyákat inkább kerüljük, mivel a bányászatra használt GPU-k a becslések szerint évente 10%-ot veszítenek eredeti teljesítményükből. Ezt a videókártyákat gyártó Palit Microsystems állította. A vállalat képviselői óva intik a játékosokat a korábban kriptopénz-bányászatra használt olcsó, használt GPU-k csábításától.

Ugyanakkor teljesen érthető a csábítás ereje, hiszen őrült áron mennek az új videókártyák.

Viszont ellen kell állni a csábításnak, főleg most, hogy Kínában a szigorítások miatt rengeteg bányász kénytelen volt szinte ingyen eladni a videókártyáit. Ezt a kriptó piac második összeomlása tovább ronthatja, aminek következtében a használt ‘kártya piacot ellephetik a széthajtott bányászkártyák.- ezzel tovább rontva az „eredeti” használt kártyák értékét, illetve az egész piacba vetett bizalmat.

Itt kezdődik a lottó

Hihetetlenül nehéz egy egyszerű listázás alapján megmondani, hogy a szóban forgó videókártya bányászatra volt-e használva, vagy sem. Amire érdemes odafigyelni, az a hűtő. Ha egy kártyán nem a szabvány hűtő van, akkor nagy valószínűséggel bányászatra volt használva – illetve lehetséges, hogy máshol is belenyúltak a kártyába, ami a garancia elvesztésével jár.

A másik oldalról viszont vannak olyan óvatos bányászok, akik szorgalmasan „alultuningolják” a videókártyájukat, ami javíthatja a tartós órajeleket, a hatékonyságot, és így jobb hash-arányokat biztosíthat. Az ilyen használt kártyák valóban viszonylag épségben kerülhetnek ki a bányákból, bár sosem lehet tudni…

A Palit képviselői rámutatnak a bányászkártyákon végzett független tesztekre, melyek szerint a GPU teljesítményében 10%-os romlásra lehet számítani minden egyes évnyi üzemidő alatt egy 24/7 kriptovaluta-üzemben. Ez elég jó adat a kezedben, amikor a használt piacon lévő lehetőségeket mérlegeled; még ha egy adott kártya valóban működik is, amikor a kezedbe kerül, jó eséllyel nem a csúcson és nem sokáig működik majd.

Ezek fontos dolgok, amiket érdemes észben tartani, amikor hirtelen felbukkan az a csábító hirdetés egy „majdnem új RTX 3070”-ről, nevetséges feláron. Persze, lehet, hogy szerencséd lesz, és a használt GPU-d egy szeretettel ápolt darab  volt, amely hosszú éveken át szolgál majd téged, és örül, hogy nem csak számokat ropogtat nap mint nap.

Mit gondoltok a használt piacról és a sok használt bányászkártyáról?

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/
Forrás: PCGamer

×