A kutatók szerint ez legjobb állapotban megőrzött, körülbelül 66 millió éves fosszília, amit valaha felfedeztek.

Tökéletesen megőrzött, a becslések szerint nagyjából 66 millió éves dinoszaurusz embriót találtak az őslénykutatók a kínai Ganzhouban – számolt be róla a BBC és a Phys.

A megkövesedett embrió egy 6,7 centiméteres tojásban pihenő 27 centiméter hosszú oviraptoroszaurusz, vagyis egy késő kréta időszakban élt madárhoz hasonlító tollas-csőrös, de röpképtelen őslény, amit Baby Yingliangnak neveztek el a Yingliang Stone Természetrajzi Múzeum után, ahol jelenleg is tartózkodik.

The fossilised egg discovered by researchers

A fosszílián tökéletesen látható, hogy a dinoszaurusz hogyan helyezkedett el a tojásban – „behajlított”, úgynevezett „bújó” helyzetben volt, ez alapján pedig azt is megállapították, hogy a fejlődési fázisának végén járhatott, közel lehetett a kikeléshez. Az ilyen fejlődés a mai madaraknál is megfigyelhető, ami a kutatók szerint azt jelzi, hogy az ilyen viselkedés először a dinoszauruszoknál alakult ki, onnan származik.

„Ez a kis születés előtti dinoszaurusz pont úgy néz ki, mint egy tojásban gömbölyödő madárfiókák, ami újabb bizonyíték arra, hogy a mai madarakra jellemző számos tulajdonság először dinoszaurusz őseikben fejlődött ki.” – mondta a kutatás egyik tagja, az Edinburghi Egyetem professzora, Steve Brusatte. Egy másik kutató, Dr. Fion Waisum Ma azt is hozzáteszi, hogy ez a valaha felfedezett legjobb és legteljesebb állapotban fennmaradt dinoszaurusz embrió.

A tojásra bukkanás története is egészen különös, ugyanis már 2000 óta a kutatók orra előtt volt a múzeumban „elrejtve”, amelyre 10 év után, 2010-ben azért fordítottak nagyobb figyelmet, mert megkezdődtek a Yingliang múzeum felújítási munkálatai. Ekkor kezdték el gyanítani, hogy egy épen maradt embrió lehet a belsejében.

Az embrió nagyobb részét még mindig szikla borítja, ezért a kutatók fejlett szkennelési technikákkal fognak teljes képet készíteni a bébi-dinoszaurusz csontvázáról.

Elkészült a póló, ami minden játékbeli sebesülést és érzetet átad a viselőjének

 

https://leet.hu/xmas/

×