Nem sci-fi többé: elkészült az a haptikus felső, ami minden egyes érzetet képes visszaadni a játékosnak, ami a játékbeli karakterét éri.

Egészen bizonyos, hogy az OWO haptikus póló készítői nagy rajongói a Ready Player One című filmnek, melyben sok egyéb mellett egy olyan eszközt is láthattak a nézők, amely valósághűen képes visszaadni minden kisebb-nagyobb érintést a viselőjének, amik a virtuális világban érik a karakterét.

Ezen felbuzdulva készítették el a saját megoldásukat, az OWO Game Vest haptikus felsőt, amely pontosan úgy működik, mint ahogyan a filmben is mutatták. Vagyis a viselője mindent a saját testén érezhet, ami a játékban történik, másszon rajta egy bogár, vagy kapjon egy erősebb gyomrost, érje késszúrás vagy egy lövés. Egészen ijesztően hathat, hiszen mindeddig sci-finek tűnhetett a technológia, pedig mára már annyira valóságos, hogy a CES 2022 eseményen innovációs díjat is kapott.

 

A ruha elméletben 30 különféle virtuális érzetet képes visszaadni, még a szabadesés és a versenyjátékokban való száguldás érzését, vagy akár még a szél fújását és az esőcseppeket is – de a fejlesztők a jövőben még tovább fogják ezeket bővíteni. A haptikus visszacsatolás egy alkalmazásban skálázható lesz, vagyis külön-külön is kikapcsolhatunk, esetleg lejjebb-feljebb állíthatunk bizonyos érzeteket, attól függően, hogy ki mennyit bír, milyen a fájdalomérzékelés.

Ami pedig ennél is különlegesebbé teszi, hogy nem csak VR-játékokhoz, hanem mobilos és konzolos programokhoz is lehet majd használni.

Mindezt élőben a január elején megrendezésre kerülő CES-en fogják demózni, ami azt jelenti, hogy a technikai részletekről, és a tervezett megjelenésről és az árról is az eseményen fogunk többet megtudni. Érdemes azonban megjegyezni, hogy több hasonló technológia bukkant már fel, de még egyik sem jutott el a kereskedelmi forgalmazásig.

Ha azonban az OWO kütyüje kijut a boltok polcaira, majd kombináljuk a Facebook nemrégiben bemutatott VR-kesztyűjével, akkor bizony nem sci-fi többé a Ready Player One.

Olyan VR kesztyűt fejlesztett a Facebook, amivel bármilyen virtuális tárgy megfogható

 

https://leet.hu/xmas/

×