Svéd szakemberek azt javasolják az EU vezetőinek, hogy mihamarabb tiltsák be az olyan kriptovaluták bányászatát, mint amilyen a Bitcoin és az Ether.

A svéd pénzügyi felügyelet igazgatója, Erik Thedéen és a svéd környezetvédelmi hivatal igazgatója, Björn Risinger szerint a kriptovaluták egyre csak növekvő energiaigénye veszélyezteti az országok párizsi klímaegyezménybe foglalt vállalásuk teljesítését.

Ezért egy nyílt levélben arra kérték az Európai Unió vezetőit, hogy tiltsanak be minden olyan kriptovaluta-bányászatot, amely a ‘proof of work’ módszert alkalmazza – számolt be a hírről az Euronews. Ha kérésük fülekre talál, akkor a jelenlegi helyzetet tekintve azt jelentené, hogy az EU tagállamaiban illegális lehet a Bitcoin és az Ether bányászata (nem a kereskedelme), csak hogy a legnagyobbakat említsük.

A nyílt levélben a PoW bányászat tiltása mellett azt is kérték, hogy Svédország állítsa le az új kriptobányászatok létrehozását, illetve azt, hogy a kriptoeszközökkel kereskedő és kriptoeszközökbe befektető vállalatoknak tiltsák meg, hogy üzleti tevékenységüket környezeti szempontból fenntarthatónak nevezzék.

A svéd vezetők sajnos nem alaptalanul fordulnak az Unióhoz, ugyanis csak idén április és augusztus között több száz százalékkal nőtt a skandináv ország energiafogyasztása a kriptobányászok miatt. A szakemberek szerint ez idő alatt annyi energiát használtak fel a tevékenységükre, hogy az 200.000 háztartás fogyasztásának felelne meg, ez pedig, ha az érintett digitális valuták nem állnak át egy fenntarthatóbb módszerre, akkor csak még tovább fog növekedni.

„Jelenleg egy közepes méretű elektromos autóval 1,8 millió kilométert lehet megtenni ugyanazzal az energiával, ami egyetlen Bitcoin bányászatához szükséges. Ez negyvennégy körnek felel meg a Föld körül. Naponta 900 bitcoint bányásznak. Ez nem a megújuló energiánk ésszerű felhasználása.” – mondta Thedéen és Risinger.

Az Euronews munkatársai felvették a kapcsolatot az északi államokkal, illetve az Európai Bizottsággal, hogy megtudják ők hogyan állnak az említett bányászok szabályozásához, tiltásához.

Egy vulkán tövében építik fel a világ legelső Bitcoin városát

 

×