El Salvador nem csak a hivatalos bevezetésben lesz világelső, de náluk építik meg az első Bitcoin várost is.

Nayib Bukele, El Salvador fiatal elnöke egészen érdekes húzással botránkoztatta meg a pici és szegény közép-amerikai ország lakosságának egy jelentős részét, amikor a megkérdezésük nélkül tulajdonképpen önkényesen a világon elsőként vezette be a Bitcoint, mint hivatalos fizetőeszközt.

Emellett a bevezetés is nagyon hirtelen történt, az emberek nem kaptak kellő tájékoztatást a digitális valutáról és használatáról, de az internetes infrastruktúra sincsen megfelelően kiépítve az országban (vidéken gyakorlatilag nincs), az ehhez készült applikáció pedig több sebből vérzik (a startkor kb. használhatatlan volt), illetve a lakosság attól is tart, hogy El Salvador ettől a bűnözők paradicsoma lesz.

Bukele elnököt mindez nem gátolta meg, hogy több százezer bitcoint vásároljon az államkasszából, sőt, már hozzá is látott az első állami bitcoin-bányászatok felépítéséhez, melyek 100 százalékban megújuló energiaforráson, vulkanikus-geotermikus energián alapszik. Az elnök viszont itt még nem állna meg, és most egy újabb egészen különös ötlettel sokkolja a Bitcoint ellenző salvadoriakat – számolt be róla a BBC.

Bukele ugyanis bejelentette, hogy hamarosan megépítik a világ első Bitcoin városát, méghozzá egy vulkán szomszédságában.

A Bitcoin város terve

A várost El Salvador La Unión délkeleti régiójában építenék meg a Conchagua vulkán lábánál, amit teljen egészében bitcoinból finanszíroznának. A tervek szerint a város kör, pontosabban érme alakú lesz, ahol természetesen lesznek majd tipikus városokra jellemző lakóövezetek, kereskedelmi területek, szolgáltatások, múzeumok, szórakozóhelyek, bárok, éttermek, repülőtér, kikötő, vasút és természetesen geotermikus bitcoin-bánya. A Bitcoin városban az elsődleges fizetőeszköz a BTC lesz, és az elnök szerint az itt élőknek nem kell jövedelemadót fizetniük.

Bukele nem árulta el a város építésének megkezdésének és várható befejezésének időpontját, azt azonban elmondta, hogy becsléseik szerint a közcélú infrastruktúra nagy része körülbelül 300.000 bitcoinba fog kerülni.  Ez a bitcoin jelenlegi árfolyamán számolva több mint 17 milliárd dollárt, körülbelül 5 615 309 091 000 forintot jelent.

 

×