A Telekom bejelentette, hogy mikor tesz pontot a 3G hálózatának végére, addig pedig érdemes újabb készülékeket venni.

A Telekom hamarosan Magyarországon is lekapcsolja a 3G szolgáltatásait – jelentette be a vállalat hozzátéve, hogy a döntést környezetvédelmi és energetikai szempontok alapján hozták meg. A 3G hálózatot már tavaly elkezdték fokozatosan, de észrevétlenül lekapcsolni, és 2022 után tervezik teljesen leállítani, azután a hálózaton már nem fog tudni senki sem internetezni.

A lekapcsolás a hangforgalmat nem fogja érinteni, az alkalmas készülékek ugyanis 2G és 4G hálózatokra váltanak át. Hogy ez a lehető leggördülékenyebb legyen, dolgoznak a 3G helyébe lépő hálózatok lefedettségének és kapacitásának fejlesztésére, ami annyit jelent, hogy folytatják a már tavaly megkezdett modernizációs és programot.

Bár a felhasználók igen kis része érintett, a Telekom azért azt javasolja az érintetteknek, hogy ellenőrizzék, a készülékük képes-e a 4-5G valamelyikére, illetve érdemes ellenőrizni, hogy milyen hálózaton csatlakoznak, illetve megfelelő-e a készülékbeállításuk. Ha nem tudjuk, hogy kell, az sem óriási gond, a Telekom minden érintett felhasználót SMS-ben fog értesíteni a változásról.

A lekapcsolásnak továbbá puszta gazdasági okai is lehetnek amellett, hogy egyébként is jócskán megkopott már a 2000-ben debütált 3G-s technológia. A Telekom szerint az adatforgalom 95 százaléka, míg a beszélgetések 45 százaléka történik 4G hálózaton.

via – MFOR |Borító: GettyImages

×