Az egyik legnépszerűbb kameragyártó eszközeiről derült ki, hogy különösen ki vannak téve a hackertámadásoknak, köszönhetően egy évek óta fennálló biztonsági résnek.

A Watchful_IP alapján a Kiberblog hívta fel a figyelmet arra a lehetséges veszélyre, amely számos magyar biztonsági- és webkamera tulajdonost érinthet.

A portál szerint a 2016-tól egészen 2021-ig legyártott összes Hikvision kamera olyan mértékű sérülékenységét tárták fel, amelyet kihasználva tulajdonképpen „egyetlen mozdulattal” szuperadminisztrátori jogosultságokat ad az érintett eszközön a hackereknek. Vagyis magasabb jogosultsági szintet szerezhetnek, mint maga a felhasználó.

Továbbá arra is figyelmeztetnek, hogy nem csak az internetre csatlakoztatott kamera, hanem minden szomszédos eszköz kitetté válhat.

Ez azért is veszélyes, mert így tulajdonképpen a tudtunkon kívül válhat az eszközünk egy botnet hálózat részévé, mellyel különböző DDoS támadásokat, vagyis terheléses támadást végezhetnek mások ellen. Mivel a Hikvision egy különösen népszerű – az internetről „csak” 5 millió kamera érhető el, ezek között 23.000 magyar is van – a Kiberblog szerint nagy valószínűséggel ezúttal is kihasználhatták a biztonsági rést, amit könnyen használhatnak ilyen terheléses támadásokra. Ezek között pedig bármilyen eszköz, a biztonsági kameráktól egészen a webkamerákig érintett lehet.

A gyártó elméletileg már kiadta a szükséges frissítéseket, melyeket mindenképpen ajánlott is telepíteni, előtte pedig megbizonyosodhatunk arról is, hogy minket érintett-e a probléma.

×