Az OpenAI által fejlesztett Codex egy olyan jövőt mutat, ahol nem lesz szükség magasfokú programozói tudásra ahhoz, hogy lekódoljunk bármit.

Ahogyan haladunk előre az időben, a programozásnak és a mesterséges intelligenciának úgy lesz egyre nagyobb szerepe az életünkben. De mi lesz, ha ezt a kettőt ötvözzük? – játszott el a gondolattal az OpenAI csapata, amely gondolatmenet mentén végül megszületett a Codex.

A Codex egy olyan neurális hálózat, amely képes tulajdonképpen minden írott szöveget elemezni és értelmezni. Az OpenAI fejlesztői fogták ezt a rendszert, majd kiegészítették azt a kódolással, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a rendszer szinte bármit képes írott szöveg alapján leprogramozni, ha arra kérjük.

Ha azt írjuk a meglehetősen egyszerű és puritán szerkesztőjébe, hogy egy legyen fekete a háttér, akkor az lesz. Ha beszúrunk egy emberi alakot, és azt írjuk a Codexnek, hogy mozogjon a jobb és bal nyíllal, akkor irányíthatóvá válik a karakter.

És ez tényleg ilyen egyszerű!

 

A Codex viszont nem működik teljesen tökéletesen. A hosszas leírásokat és utasításokat nem, vagy rosszul értelmez, ezért csak rövid és konkrét dolgokra kérhető. Vagyis hiába írjuk be, hogy készítsen egy GTA V-öt, arra elég nagy valószínűséggel nem lesz képes.

Ez az is jelenti, hogy a Codex nem tud önállóan gondolkozni, viszont tanul a korábbi utasításokból és szövegekből, vagyis egyre jobbá és jobbá válik. Tehát elengedhetetlen hozzá a gondolkozó ember, aki bármilyen felmerülő hibát képes javítani az egyébként szabadon szerkeszthető kódban. A Codex továbbá 12 programnyelvet ismer, és elméletileg fordítani is képes közöttük.

De akkor mégis mire jó?

Nagyon-nagyon sok mindenre. A teljesen kezdő programozóknak jó módszer lehet megtanulni a nyelveket, a programozás logikáját és menetét, míg a tapasztalt kódolóknak egy csomó időt megspórolhat a munkájuk során. Az unalmas részeket ugyanis a Codex segítségével könnyedén el tudják „skippelni”, csak rutinszerűen leírják neki, hogy mit szeretnének viszont látni és meg is vannak.

Mivel a kezdőknek is remek, akár iskolákba oktatási célokra is használhatják, ami az elő-előforduló hibák miatt talán még optimálisabb is, hiszen akkor egy tanár élőben tudja megmutatni a problémás részeket, és annak lehetséges megoldásait.

A Codex egy egészen izgalmas új jövőt mutat, ahol akár komolyabb programozási ismeretek nélkül is alkothatunk egyedi programokat, oldalakat, játékokat. Sőt, mivel nem csak programozásra, hanem az írott szöveg értelmezésére is alkalmas, a felhasználási módja a számítástechnikát akár teljes egészében lefedheti.

 

via – NYT, PCGamer, OpenAI

×