Néhány kutató már a 3D nyomtatott húsokat sütögeti lézerrel, ami szerintük könnyen lehet a jövő új, elterjedt sütési formája.

A Columbia Egyetem Creative Machines laboratóriumában már évek óta kísérletezgetnek a 3D ételnyomtatással, amit először olyan könnyebb szerkezetű ételekkel kezdtek, mint a süteménytészta. Azóta viszont már egészen komoly eredményeket értek el, például csirkehúst már képesek „csirkepüréből” nyomtatni. A kutatók viszont itt nem álltak meg, és most azzal próbálkoznak, hogyan lehetne sütő helyett lézersugárral megsütni egy falatot.

Fogták hát a 3D nyomtatott vékony csirkehús szeleteket, majd többféle lézerrel – kék, közeli infravörös és közép-infravörös – kezdték el őket sütögetni. A csapat végül arra jutott, hogy a különböző fénytípusok különböző módon főzték meg az ételt: a kék lézer például jobban sütötte a csirke belsejét, míg az infravörös a felület barnítására volt a legjobb.

 

Sőt, azt is megállapították, hogy a lézeres sütésű csirkék kevésbé száradtak ki és zsugorodtak össze, mint a sütőben készült falatok. A legérdekesebb, hogy a lézeres módszer műanyagon keresztül is működött anélkül, hogy a műanyagban kárt tett volna, ami azt jelenti, hogy lézerrel csomagoláson keresztül is meg lehetne sütni az ételt.

A kutatók szerint két íztesztelőből mindketten jobban szerették a lézerrel készült húst, mint a hagyományos formában, sütőben elkészültet.

„A sütés számos élelmiszer esetében elengedhetetlen az íz- és textúrafejlődéshez, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy ki tudnánk-e dolgozni egy olyan lézeres módszert, amellyel pontosan szabályozhatjuk ezeket a tulajdonságokat” – mondta Jonathan Blutinger, kutatás egyik mérnöke. Ugyanakkor hozzáteszik hogy a technológia még korántsem kiforrott, programozókon kívül nem sokan lennének képesek még megcsinálni. Azonban ha ezeket a problémákat sikeresen veszik, akkor úgy vélik, hogy ez lehet a jövő egyik népszerű sütési formája.

Mindeközben Japánban már a híres-neves wagyu marhahúst is képesek 3D nyomtatni, igaz még egy picit messze van a tökéletestől.

via – Gizmondo, Creative Machine Labs

×