Nem jár jól egy átlagos magyar munkavállaló, ha meg szeretné venni a legújabb iPhone csúcsmodelljét.

Az Apple a napokban mutatta be a legújabb iPhone 13-as modelleket, melyek ugyan valóban kiváló telefonok lettek, sokak szerint nem történt túl nagy előrelépés az előző készülékekhez képest. Ilyenkor pedig rendre felmerül a kérdés, hogy érdemes-e minden éveben megvenni a legfrissebb iPhone-t, vagy jobb inkább várni vele?

Erre a kérdésre semmiképp sem mi fogjuk megadni a választ, azt azonban eláruljuk, hogy mennyit, vagyis hány napot kell dolgoznia egy átlagos magyarnak ahhoz, hogy meg tudja venni a legújabb modellek egyikét.Mindezt a Picodi-nak köszönhetjük, akik a KSH adataival évek óta készítenek erről egy alapos számolást, melyben nem csak Magyarországot, hanem néhány más országot is megvizsgáltak.

Ezek alapján pedig Magyarország, és a magyar munkavállalók nagyon a lista végén kullognak.

2020. szeptemberében a KSH adatai szerint a magyar átlagkereset  bruttó 395.900 forint volt, ami nettó 263.300 Ft. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyarnak 35,1 napot kell dolgozzon egy 439.990 forintos iPhone 12 Pro-ért úgy, hogy ez idő alatt nem eszik semmit.

A KSH idei mérései alapján a 21-es átlagbér nettó 284.800 forint körül alakult, ami 21.500 forinttal több, mint 2020-ban volt. Ez azt jelenti, hogy egy átlag magyar kereső személy éppen csak valamivel több, mint egy hónapot, 31,3 napot kell dolgozzon – étlen-szomjan – ahhoz, hogy vehessen magának egy 128 GB-os iPhone 13 Prót a 424.990 forintos árán. A még ennél is drágább Pro Max-hoz pedig 34,2 napot kell dolgozni és koplalni, hogy megvehessük.

Magyarországnál rosszabbul csak Oroszország, Thaiföld, Montenegró, Mexikó, India, Brazília, Fülöp-szigetek és Törökország szerepelnek, ahol 42-től akár 92 napot kell dolgoznia egy átlagos munkavállalónak az Apple kütyüihez.

A legjobb egyébként Svájc lett, ahol mindösszesen 4,4 nap kell, hogy összejöjjön egy új csúcs iPhone, de Amerika, Ausztrália, Luxemburg és Dánia sem teljesít rosszabbul. Alább a teljes táblázat:

IPhone Index 2021

 

via – Picodi

https://leet.hu/shop/back2school/

×