14 tehetséges programozó a semmiből alkotta újra a GTA 3 és a Vice City forráskódját, amiért most farkasszemet kell nézniük a bíróságon a Take Two-val.

Egészen érdekes dolog történik a világ túlsó felén éppen. A Take Two, vagyis a világ egyik legnagyobb videojáték kiadója az imént perelt be 14 programozót, akik elméletileg súlyos mértékben megkárosították a vállalatot. És mi volt a bűnük? Hogy a vállalat 20 éves játékainak forráskódjával kísérleteztek.

Érdekes dolog megkárosításról beszélni olyan játékokról, amiket már 20 évvel ezelőtt, a megjelenésükkor simán le lehetett warezolni. Emlékszem, hogy a GTA 3 és a Vice City másolt lemeze csak ahhoz nem jutott el, aki nem akarta, de hát mindenki akarta, mert a GTA már akkor is a GTA volt.

Nem is olyan régen viszont néhány programozó, akik egymástól távol, a világ különböző pontjain élnek úgy döntöttek, hogy ők nem kalózkodják le a fenti alkotásokat, hanem saját kútfőből visszafejtik a forráskódot. Ez annyit jelent, hogy a játék eredeti kódjából egyetlen sort, vagy betűt nem használnak fel, hanem mindenre maguktól kell rájönniük és azt lekódolják.

Sikerült is nekik, ez lett a Re3 projekt, de mivel nem használtak egyik klasszikusból sem egyetlen hangfájlt, vagy képet sem, a kód kizárólag az eredeti játékokkal működik. A jó az egészben az, hogy a programozók által visszafejtett kód jobb lett az eredetinél, ugyanis teljesen körbeforgatható a kamera, a GTAIII szigetei között nincsen töltőképernyő, PC-n a kontrollert és még szélesvásznú képernyőt is támogatja.

Így ni:

 

A gond csak az, hogy a Take Two-nak szúrja a szemét, hogy a semmiből visszafejtett Re3 forráskód szabadon elérhető a GitHubról.

Szóval a T2 ügyvédjei szépen bemasíroztak ahová kell, és jól beperelték a 14 programozót. A hivatalos indoklás szerint súlyos mértékben, helyrehozhatatlanul megkárosították ezzel a tettükkel a vállalatot. A kiadó ugyan megpróbálta eltávolítani a GitHubról a kódokat, de nem jártak sikerrel – és minden bizonnyal nem is fognak.

Hogy mi lesz a dolog végkimenetele, azt nehéz megjósolni, ugyanis a srácok tényleg semmit nem használtak fel a kiadó által jogvédett tartalmakból, sőt, a forráskódjuk önmagában, a Vice City is a GTA3 példányai nélkül nem is használhatóak. A segítségükkel viszont portolhatóak lehetnek, ami könnyen lehet, hogy sérti a cég üzleti érdekeit – például akkor, ha egy multiplatform remastered kiadást terveznek.

De meglepő volna, ha végül a bíróságon a programozó csapat ellen ítélnének, ez a fajta kódvisszafejtés ugyanis egy olyan terület, ahová a pereiről messze híres Nintendo sem nagyon merészkedik. Legalábbis még ők sem perelték be azt a brigádot, amelyik nemrég ugyanilyen módon fejtette vissza a Super Mario 64 forráskódját, majd ültették át a játékot olyan platformokra, amikre eredetileg nem jelent meg.

Meg hát, a Coca Cola sem perelte anno a Pepsit, amiért „visszafejtették” az olajfekete üdítő receptúráját…

via – VGC, NME

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×