Valósággá vált a Wach Dogs: a világ egyik leggazdagabb városában hamarosan élesben alkalmazzák a járőr-drónokat.

Dubajban egy egészen új szintre emelkedett a rendfenntartás. Az izraeli illetőségű Airobotics nevű vállalat segítségével ugyanis olyan quadrokopterekből álló drónhálózatot építenek ki az Emírségek legnagyobb városában, amivel járőrszolgálatot végezhet a rendőrség.

A drónok kihelyezett fix bázisokról repülnének ki, melyeket a város különböző pontjain helyeznek ki, majd innen indulva végezhetnek előre programozott útvonalon járőrözést. Ezen túl, ha szükséges, akkor a rendfenntartó szervek távoli operátorai is megvizsgálhatnak velük helyszíneket, illetve gyanús alakok és járművek megfigyelését, követését és akár azonosítását is végezhetik. Ha bármi bűncselekményt észlelnek, akkor azonnal értesítik a közelben lévő egységeket.

A riasztott dubaji járőrök eddig is rendkívül gyorsan kiérkeztek, de Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk szerint a drókokkal 4,4 percről mindösszesen 1 percre csökken ez az idő.

A drónok viszont elég feltűnőek lesznek, ugyanis az 1,8 méteres szélességükkel nagyobbak, mint a kereskedelmi forgalomban kapható testvéreik.

Az Airobotics’s ‘drones-in-a-box’ megoldását már több országban is használják, de ezek általában kimerülnek ipari területek, bányák és egyéb külső helyszínek megfigyelésében. Ugyan Szingapúr tavaly két Airobotics-egységet is bevetett koronavírus-járvány miatt meghozott lezárási intézkedések betartásának érdekében, valójában Dubajban fogják elsőként ténylegesen városi környezetben, rendfenntartás céljából alkalmazni.

„A cél mindenképpen az, hogy modellként szolgáljon más rendőri erők számára világszerte, hogy lássák, ez a legrövidebb, leghatékonyabb és legolcsóbb módja a vészhelyzetek kezelésének” – mondta az Airobotics szóvivője.

A dubaji drónokat elsőként az idén októberben kezdődő Expo 2020 rendezvény alkalmával vetik majd be, amely az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság után a világ harmadik legnagyobb eseményének számít. Korábban egyébként Amerikában is próbálkoztak hasonlókkal, annyi különbséggel, hogy ott robotkutyákat használtak, de hamar elejét vették a dolognak, mivel a technológia túl sok New York-i lakosban keltett aggályokat.

via – New Scientist

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×