Az Intel legújabb alaplapja állítólag egy Z690-es chipkészlettel felszerelt darab.

A Bilibili fórum egyik tagja, 老弟一号, feltöltött egy fotót, amin egy még nem nevezett Intel Z690 alaplap prototípusa látható. A szivárogtató azt állítja, hogy ez valóban egy Z690-es alaplap, és még a titoktartási szerződést (NDA) is megemlíti, amelyet egyértelműen megszegett – ha ez valóban a Z690-es alaplap.

Azonban egyértelműen egy csúcskategóriás alaplapról van szó.

Sokat elárul a CPU foglalat körül található 23 VRM (18+2+3 elrendezés), az ilyen konfiguráció általában a nagyon prémium és rajongói szintű alaplapok számára van fenntartva.

És ha már a foglalatnál tartunk, ez az első alkalom, hogy LGA1700-as foglalatot is látunk, de mindenféle kapcsok és reteszek nélkül. A lapról egyértelműen hiányzik néhány alkatrész, például a kettő EPS-csatlakozó a tetején, de ezek csak opcionálisak lehetnek ennél a bizonyos mérnöki lapnál.

Az állítólagos Z690-es alaplapon három M.2 csatlakozó található, amelyeket egy teljes hosszúságú PCIe csatlakozó választ el egymástól. Az ilyen elrendezést az alaplapgyártók nem szokták használni, de hasonló kinézetű lapok már léteznek, például az EVGA Z590 Dark.

EVGA Z590 Dark

Valóban elég érdekes M.2 elrendezés, de elég menő lehet akár 3 különböző egyedi SSD kiadással –  mint például a Battlefield 2042-es és a Cyberpunk 2077-es.

Már volt róla szivárgás, hogy az Intel 600-as sorozatú alaplapok (nevezetesen a Z690 és a B660) már kaphatóak a feketepiacon keresztül. Ez lehet az egyik ilyen lap, ezért kerülhettek elő ezek a fotók.

forrás: videocardz

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×