Épp csak pár napja lehet szabadon regisztrálni a Facebook-Twitter-Instagram triumvirátus alternatívájaként is aposztrofált Clubhouse-ra, máris kiszivárgott pár milliárd telefonszám.

A Clubhouse egy egészen ígéretes vállalás a „Big Tech” közösségi médiájával – a Facebookkal és a Twitterrel szemben, ami annyira érdekes koncepcióra épül, hogy már az említett konkurensek is elkezdték másolni.

A Clubhouse-t legegyszerűbben úgy lehetne bemutatni, mint a hang-alapú formátum: a beszélgetések és a „podcasterek” veteményesét. A platformon ugyanis tematizált chatszobákat hozhatunk létre, ahová meghívhatunk embereket, hogy olyan témákról beszélgessünk, amilyenekről csak szeretnénk. Ezekbe a beszélgetésekbe csak úgy nem csatlakozhat be akárki, de lehet őket követni és meg lehet őket hallgatni, de sokszor lehet kérdezni is a résztvevőktől – akiket egyenként be is követhetünk, látván azokat a beszélgetéseket, melyekben szerepelnek, vagy követnek.

A közösségi oldal 2020-ban indult, de először csak meghívóval lehetett rá regisztrálni, és csak iOS-en. Most viszont Andoridos készülékeken is elérhető, sőt, már meghívó nélkül szabadon regisztrálhat bárki. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint megadni a telefonszámunkat, majd az SMS-ben kapott kódot bepötyögve kezdhetjük az ismerkedést és a hallgatást. Ezidáig több mint 10 millióan tettek így, köztük is a videojátékipar krémjével, de megannyi tartalomgyártót és celebet is megtalálunk rajta.

A probléma csak annyi, hogy 3,8 milliárd privát telefonszám máris kiszivárgott a platformról – legalábbis úgy tűnik.

A kikerült telefonszámokat állítólag már árulják az internet sötétebbik felén, ami ha valós, akkor bizony hamar kerítenek rá vevőt. A Clubhouse ezzel szemben azt állítja, hogy nem történt szivárgás, az általuk kezelt telefonszámok mind biztonságban vannak, a dark weben lévő számok pedig szimplán csak véletlenszerűen, egy algoritmus által generált telefonszámok gigászi kupaca.

Egyelőre nem tudni, hogy melyik a valódi forgatókönyv, mindenesetre lehetséges, hogy a 3,8 milliárd elérhetőség a közösségi platform 10 millió felhasználójától származhat – csak nagyon kevés rá az esély. A hogyanra a válasz nagyon egyszerű; a Clubhousera való regisztrációt és bejelentkezést követően a program felteszi a kérdést, hogy engedélyezzük-e neki a hozzáférést a névjegyeinkhez, hogy megkeresse azokat az ismerőseinket, akik szintén használják a platformot.

3,8 milliárd telefonszám plusz-mínusz 10 millió felhasználóra bontva (feltételezve, hogy mindenki hozzáférést adott) átlagosan 380 telefonszámot jelent / névjegyzék.

Ez egyénenként persze változhat, én mindenesetre nem tartom valószerűnek, hogy minden felhasználó megadta a névjegyeihez való hozzáférést. Ha mégis, akkor a 380 telefonszám/kop az, ami érdekessé teszi a történetet. Azonban érdemes lehet azt az korábbi esetet is figyelembe venni, amikor (áprilisban) a közösségi oldal 1,3 millió felhasználójának adata szivárgott ki – világított rá a HVG is. Érdemes tehát vigyázni.

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×