A Kennerspiel des Jahresen a kőkorszakban játszódó Paleo vitte a pálmát.

Tegnap írtuk meg, hogy a társasjátékok Oscarjának mondott német társasjátékdíjat, a Spiel des Jahrest a Micro Macro: Crime City nyerte. A fő díj mellett minden évben kiosztják a Kennerspiel des Jahrest is, melyet a gémerkategóriájú játékok kapnak. A kooperatív játékok egyre nagyobb térnyerését jelzi, hogy idén nemcsak a Spielt, hanem a Kennerspielt is egy ilyen cím kapta.

A Paleo, mint a címe is mutatja, egy, a kőkorszakban játszódó kalandjáték, melyben a játékosoknak életben kell tartaniuk az embereket és küldetéseket kell teljesíteniük. Szükség van szőrmére, sátorra, ám ez mind smafu ahhoz képest, hogy egy rohadt nagy gyapjas mamutot (és nem ördögöt, a  kereszténységnek a kőkorban nyoma sem volt) kell a falra festeni, hogy évezredek múlva is tudják, hogy valaha léteztél. A zsűri így indokolta a döntését:

Lenyűgöző, ahogy a Paleo történeteket és képeket teremt a játékosok fejében, amik még jóval a játék befejezése után is ott maradnak. A túlélésért folytatott könyörtelen küzdelemben megtanuljuk: csak annyira vagyunk erősek, mint a csoport, melynek tagjai vagyunk. A játék eseményeinek változatossága több játékon át is fenntartja kíváncsiságunkat, és megjutalmazza ennek az izgalmas és kíméletlen kőkorszaki világnak a felfedezését.

A Paleót – szemben a Micro Macro: Crime Cityvel – még nem adták ki magyarul, és még be sem jelentették a kiadását. De szerintünk ez nem sokáig marad így, tekintve, hogy a Spiel/Kennerspiel-győzelmek világszerte akár több száz ezerrel is megdobják az adott játék eladását.

 

Íme, Spiel des Jahres győztese:

Poszterszerű, rajzolt várostérképen játszod a világ jelenlegi legjobb társasjátékát

×