Az Activision Blizzard ellen kedden nyújtották be a Legfelsőbb Bíróságra a keresetet, amely különösen szörnyű munkahelyi állapotokat ír le.

Különösen súlyos vádakat fogalmazott meg egy kaliforniai állami ügynökség, a ‘Fair Employment and Housing Department’  (DFEH) az Activision Blizzarddal szemben, melyek olyan komolyak, hogy két éves vizsgálatot követően július 20-án a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságon beperelték a vállalatot.

A benyújtott keresetben azt állítják, hogy az Activision vezetői rendszeresen szexuálisan zaklatták a női dolgozókat, számos férfi alkalmazott viccelődött – és fenyegetőzött – nyíltan nemi erőszakkal, gyakoriak voltak a fizikai tettlegességek is (fogdosás), a női alkalmazottak megkülönböztető jelleggel kevesebb fizetést kaptak, sőt, még egy belsős, úgynevezett „cube crawls” italozós eseményt is rendeztek kifejezetten a nők szexuális zaklatása céljából.

A vád odáig megy, hogy az egyik Blizzard alkalmazott öngyilkosságát is ezekhez a zaklatásos esetekhez kötik, amikor az egyik vezető beosztású dolgozó egy üzleti út során szexuálisan abuzálta a hölgy kollégáját, akiről explicit képeket is készített. A képeket nem sokkal később több Blizzard dolgozónak elküldte, a nő pedig szinte közvetlenül ezután követte el az öngyilkosságot – írta a New York Times és a Bloomberg.

Az esetet még tovább súlyosbítja, hogy minderről a teljes vezetőség tudott, beleértve a HR-t, aminek kötelessége lett volna jelentenie mindezt – mégsem tette ezt meg senki a vállalattól.

A per benyújtásával egy időben számos női alkalmazott előlépett, teljesen megerősítve a fent leírtakat, és hajlandóak a bíróság előtt is tanúskodni. A vádiratban több Blizzard vezetőt is megemlítenek, magát a stúdió fejét is, J. Allen Bracket, aki mindennel teljesen tisztában volt, de soha semmit nem tett ezek ellen.

Név szerint megnevezték még a World of Warcraft vezető kreatív igazgatóját, Alex Afrasiabit is, aki állítólag különösen veszélyes volt a női alkalmazottakra nézve. A vezető fejlesztő egy BlizzCon során például olyan vállalhatatlanul viselkedett a női kollégáival, hogy többször kellett szó szerint lerángatni róluk – mindezt annyira nyilvánosan csinálta, hogy a saját lakosztályát csak mint erőszaktevő „Cosby lakosztály”-nak nevezték – Bill Cosby után.

Mindennek tetejébe több női alkalmazottat arra hivatkozva nem léptettek elő, mert egy esetleges terhesség kockázatot jelentene számukra „és ők annyira szeretnek anyukák lenni” – olvasható a vádiratban a menedzser szavaival.

Az Activision Blizzard mindent tagad, és kikérik maguknak

A vizsgálat eredményével dacolva, a felfedett bizonyítékok és a női dolgozók elállása ellenére az Activision Blizzard mindent tagad, sőt, kikérik maguknak a vádakat. A The Verge-nek eljuttatott közleményben leírják, hogy minden általuk felhozott vád hamis, félrevezető, és torz képet fest a vállalat múltbeli és jelenlegi működéséről.

Az Activision szerint a DFEH nem járt el szakszerűen, és számos tényt direkt ferdítettek el. A vállalat leírja, hogy az ilyen vizsgálatok során kötelessége minden kivizsgáló szervnek tájékoztatni a vezetőséget az esetleges problémákról, melyeket találtak, de erre nem került sor, így részükről sem történhetett pontosítás.

Az Activision Blizzard vezetősége szerint a dolgozójuk tragikus öngyilkossága és a vállalaton belüli zaklatásoknak (mármint a vizsgálat tárgyának) semmi köze nincs egymáshoz, és mélyen felháborítónak tartják, hogy egy sajnálatos halálesettel mossák mindezt össze.

A vállalat a közleményében megjegyzi, hogy ez a fajta súlyosan rossz bürökratikus működés űzi el az olyan nagyszerű és jól teljesítő cégeket, mint amilyen az övék.

Jelenleg tehát itt áll a helyzet, amit még tovább bonyolít az Activision Blizzard korábbi érdekes húzásai. Az elmúlt néhány hónapban ugyanis – a szinte rekordbevételek ellenére – több száz alkalmazottat bocsátottak el, miközben a cég vezetője, Bobby Kotick 200 milliós bónusszal jutalmazta volna magát. Ezt később ugyan megvétózták a részvényesek, végül mégis csurrant-cseppent pár száz millió a CEO-nak.

Sajnos a hasonló vádak nem ritkák a játékiparon belül. A Ubisoft kétes és aggasztó belsős ügyeit tavaly kezdték el felderíteni, amely során a Blizzardhoz hasonló állapotokat írtak le, de a Rioton belül is többször megfogalmazódott a szexuális erőszak, illetve a vállalaton belüli szexizmus vádja.

via – The Verge, Bloomberg Law, The New York Times

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×