A videokártyák árai lassú zuhanásba kezdenek, lassan eljön az ideje a várva várt bevásárlásnak.

A csúcskategóriás grafikus kártyák átlagos eladási ára több mint kétszeresére emelkedett az elmúlt negyedévekben, mivel a játékosok és a bányászok növekvő kereslete mellett nem állt rendelkezésre elegendő GPU és alkatrész. Ez most végre változhat, a kínálat javul, a bányászok részéről pedig csökken a kereslet.

A videokártyák árai az előrejelzések szerint ettől a negyedévtől kezdve csökkenni fognak.

Az AMD RDNA 2 és az Nvidia Ampere architektúráján alapuló modern, csúcskategóriás videokártyák iránti kereslet a játékosok részéről a következő negyedévekben is magas marad. Mivel azonban a kínai kormány mindent megtesz a kriptovaluta-bányászat és kereskedelem visszaszorítása érdekében, az ellátási láncban dolgozó források szerint a bányászfarmok kereslete elkerülhetetlenül csökkenni fog. Ez derül ki a DigiTimes jelentéséből. Továbbá, mivel az Ethereum bányászat már nem olyan jövedelmező, mint korábban, az egyes bányászok kevésbé lesznek hajlandóak új grafikus kártyákat vásárolni.

Most, hogy a bányászat nem hoz sok pénzt, sok bányász és még a bányászfarmok is hajlamosak arra, hogy eladják a hardverüket, amíg még lehet. A használt grafikus kártyákkal elárasztott használt piac elkerülhetetlenül hatással lesz az új kártyák árazására, ami nem túl jó a videokártyák gyártóinak és a viszonteladóknak.

Az ellátási láncban dolgozó források úgy vélik, hogy a grafikus kártyák árai az év második felében, tehát a következő hónapokban visszatérnek a normális szintre. Ez segíteni fog abban, hogy a játékosok kereslete ne csak az add-in-boardok (AIB), hanem más PC-alkatrészek, köztük az alaplapok, a CPU-k, a memóriamodulok és a tárolóeszközök iránt is megnövekedjen. Ennek eredményeképpen, bár az olyan vállalatok, mint az Asus, az ASRock, a Gigabyte és az MSI nyereségessége az év második felében némileg csökkenni fog. Mivel nem tudnak majd ugyanolyan magas felárat kérni termékeikért, az eladások mégis növekedni fognak.

Általában a harmadik negyedévben a videokártyák darabszámos eladásai javulnak a második negyedévhez képest, így az árak általában véve valószínűleg csökkenni fognak.

Ti raktatok félre videokártyára, ha eljön ez a várva várt nap?

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×