Hamarosan megérkezik a Facebook újabb frissítése a Messengerhez, amivel titkosítanák a beszélgetéseket, sokan azonban komoly problémákat vetettek fel ezzel kapcsolatban.

Késik a Facebook Messenger legújabb frissítése, amivel elméletileg hasonló szintű védelmet kapna a közösségi média saját üzenetküldője, mint a vállalat titkosított programja, a WhatsApp. A késést tulajdonképpen annak köszönhető, hogy szakértők felvetettek egy igen nagy problémát, miszerint nem lenne túl jó ötlet a Messengert ilyen mértékben titkosítani.

Mint arra többen rámutattak, a Facebook saját rendszerét folyamatosan megfigyelik – na nem úgy, ahogyan sokan azt elképzelik. Mivel a Messengert rendkívül széles körben, rengeteg célból használják, sajnos rengetegszer fordul elő olyan eset, amikor káros üzeneteket és tartalmakat kell megjelölni, jelenteni a Facebooknak, súlyosabb esetben a hatóságoknak továbbítani, láthatóvá tenni.

A frissítést követően azonban még a Facebook sem lenne képes elolvasni a feladó és a címzett közötti üzeneteket.

Az 1,3 milliárd felhasználó közül sokan persze üdvözülve fogadnák az újítást, a szakértők szerint viszont ez a gyermekvédelem szempontjából lenne a legsúlyosabb érvágás. Sajnálatos módon a Facebookon megannyi bűnelkövető és szexuális ragadozó van jelen, sokuk pedig kifejezetten gyermekekre jelentenek óriási veszélyt.

A beszélgetéseket titkosító frissítést követően különösen nehéz lenne ezeket az eseteket azonosítani és visszakövetni, de a jelentés lehetősége is elvészne. Ez pedig egy olyan fegyver lenne a pedofilok és egyéb zaklatók, bűnözők kezében, melyet érthető módon nem szeretnének a kezükbe adni sokan.

A Facebook egyelőre tehát kivár a frissítéssel, nyilatkozatuk alapján jelenleg egy olyan módszer kidolgozásán ügyködnek, ami mindenki számára megfelelő lehet. A Forbes szakértője, Zak Doffman szerint viszont – újítás ide, vagy oda -, érdemesebb volna átgondolni, hogy a jövőben is használjuk-e a Facebook Messengert, vagy érdemesebb lenne átváltani egy privát csevegőalkalmazásra.

A szakember úgy véli, hogy valóban veszélyes és voltaképp oktalan lenne a Facebook részéről teljesen titkosítani a messengeres beszélgetéseket, hiszen az ő tulajdonuk a kifejezetten erre a célra való WhatsApp is. Szerinte sokkal érdemesebb lenne megtanítani az embereket megfelelően használni ezeket a platformokat.

A közösségi portál saját üzenetküldőjét triviális csevegésekre – pl. adás-vételre stb, míg a személyes beszélgetésekre viszont WhatsApp-ot vagy Signalt érdemesebb használni.

„Semmiképpen sem szabadna alapértelmezett üzenetküldő platformként használni Androidon (a Messengert), ahol az OS alapértelmezettről van lehetőség váltani – nem úgy, mint az iOS-en.” – mondta Zoffman.

Ehhez viszont nem csak megfelelően kellene integrálnia a Facebooknak a különböző privát csevegőket, hanem rendszeresen és kellően ellenőrizni is a Messengeren átfutó tartalmakat, ha kell, a hatóságok bevonásával. A Facebook a Forbesnak azt mondta, hogy jelenleg is dolgoznak a megfelelő gyermekvédelmi megoldásokon, például korlátoznák a felnőttek és a kiskorúak közötti interakciókat.

via – Forbes, The Sun

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×