A Kaspersky mérései szerint egyre többen próbálják hamis videojátékos oldalakkal megfertőzni a gamerek gépeit.

A videojáték-ipar a koronavírus-járvány kirobbanása előtt is a világ legnagyobb és legjövedelmezőbb szórakoztatóipari ágazata volt, a pandémia azonban különösen felerősítette a játékok iránti érdeklődést. Kiváltképp az online játékok iránt nőtt meg a kereslet, ami sajnos természetes módon vonzotta a kiberbűnözők figyelmét is, akik különböző rosszindulatú programokkal szeretnék megkárosítani a laikus felhasználókat.

A Kaspersky tavalyi mérései például arra mutattak rá, hogy 2020 januárjához képest pár hónappal később, áprilisban 54 százalékkal nőtt meg a webes vírusirtó által észlelt játéktémákat, népszerű játékok, kiadók és platformok neveit tartalmazó blokkolt átirányítások napi száma.

A csalók között a legnépszerűbb a Minecraft és a Counter Strike: Global Offensive voltak, vagyis ezeknek a játékoknak a neveit használják a legtöbbször csalinak – de a DOTA is egyre használatosabb.

A portál szerint tavaly tavasszal valamelyest csökkent ezeknek az oldalaknak-blokkolásoknak a száma, novemberben viszont 2.500.000 oldalblokkolással elérte az addigi legmagasabb értéket. Ez 2021-ben előbb ugyancsak csökkent a webes támadások száma, áprilisában viszont 1 125 010 blokkolást mértek, ami 34%-os növekedést jelent az idei év márciusához képest.

Jelenleg soha nem látott számú játékos van a világon – közel 3 milliárd -, a játékok pedig remek kikapcsolódási lehetőségnek bizonyultak a lezárások közepette. Ez persze azt jelenti, hogy a kibertámadók továbbra is érdeklődnek az iparág iránt, és mivel egyre többen játszanak a munkahelyi eszközeiken, ez a vállalati erőforrásokat is veszélyezteti. A játékosok azonban továbbra is biztonságosan élvezhetik a játékot, csupán be kell tartaniuk az alapvető és legjobbnak bizonyuló kiberbiztonsági tanácsokat.” – mondta Maria Namestnikova, az orosz Globális Kutatási és Elemzési Csoport vezetője.

A szakértők természetesen ezeket a tanácsokat is leírták, hogyan lehet a leghatékonyabban védekezni a kívülről jövő támadásokkal szemben:

  • Használjunk erős jelszavakat és lehetőség szerint kétfaktoros hitelesítést (2FA) a fiókjaink védelmére.
  • Vigyázzunk a videojátékokhoz készült csalásokkal és kalózmásolatokkal, mivel ez a kiberbűnözők egyik kedvenc csalijuk – lehetőleg ne használjuk egyiket se.
  • Az előzőből következik, hogy lehetőleg csak hivatalos oldalakon vásároljunk játékokat – szerencsére a különböző akciók azért elég gyakoriak manapság
  • Vigyázzunk az ismeretlen játékosokkal, fokozottan ügyeljünk, de inkább ne nagyon kattintsunk emailben kapott ismeretlen hivatkozásra, az átirányított weboldalt és a megnyitandó fájl kiterjesztését pedig jobb kétszer is ellenőrizni.
  • Próbálj meg nem rákattintani a játék chatjében külső webhelyekre mutató linkekre, és gondosan ellenőrizd minden olyan erőforrás címét, ami a felhasználóneved és jelszavad megadására kér.

via – HVG, Techdigest

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×