Óriási biznisz lett Brazíliában az iPhone-ok lopása, de nem azért, hogy aztán továbbadják őket.

Júniusban a brazil Folha de S. Paulo nevű lap arról számolt be, hogy brazil tolvajok egyre-másra lopkodják össze az iPhone-okat, de nem azért, hogy a telefonokat aztán továbbadják. Ugyanis miután megszerzik a készülékeket, valahogyan hozzájutnak a tulajdonos bankszámlájához, majd leemelnek róla mindent.

Eddig sejtések sem voltak arról, hogy mindezt hogyan abszolválják, hiszen az Apple készülékein tárolt adatokhoz sokszor még a hatóságoknak is kihívás hozzáférni, most azonban vallottak az elfogott bűnözők. A történetük legérdekesebb része azonban az, hogy milyen egyszerűen teszik mindezt.

Ehhez nem is kell kihasználni semmilyen exploitot, nem kellenek hozzá a Cellebrite eszközei, mindösszesen egy dologra van szükség: a telefon SIM-kártyájára.

A tolvajok először is kiveszik a SIM-et az ellopott iPhone-ból, aztán beteszik egy másikba, ahol a Facebook és az Instagram, vagy más közösségi portál segítségével könnyedén kideríthetik a tulaj email címét. A legtöbb esetben ez megegyezik az Apple ID-hoz használttal, innen pedig már csak az Apple azonosító jelszavát kell visszaállítaniuk az áldozat telefonszámának felhasználásával.

Sőt, az elmondások szerint ez a módszer az iPhone 5-től egészen a 11-esig beválik.

A legnagyobb probléma pedig, hogy sok felhasználó a telefonos jegyzeteik között tárolja a banki és hitelkártya-jelszavakat, de az iCloud-fiókhoz való hozzáféréssel az iCloud Keychain-ből is könnyen megszerezhetik az összes jelszót. Miután minden szükséges információt megszereztek (és a tolvajok szerint ez általában sikerül), akkor csak visszarakják a kártyát az eredeti telefonba, majd átadják a bankszámlákhoz való hozzáférésért felelős bandatagnak.

A részletes beszámolót követően az Apple is reagált a hírre, akik elmondták a lapnak, hogy már dolgoznak a probléma megoldásán, például megkönnyíti a felhasználók számára az ellopott iPhone-ok összes adatának törlését. Részleteket nem árultak még el erről, azt azonban tudjuk, hogy az iOS 15-tel kikapcsolt állapotban is nyomon követhetőek lesznek a készülékek a ‘Find My’ alkalmazással.

via – 9to5Mac

https://leet.hu/?s=sharksale&post_type=product

×