Egyre inkább úgy tűnik, hogy jön a felhő-alapú távoli eléréses Windows-előfizetés, amire többféle csomagban lehet majd előfizetni.

Nem is olyan nagyon régen írtam azokról a konstrukciós lehetőségekről, amelyek mellett dönthet a Microsoft a Windows 11 bevezetése kapcsán, ahol megemlítettem azt is, hogy esetleg előállhatnak egy felhő-alapú előfizetéses megoldással. Ennek már csak azért is lenne alapja mert a vállalat mostanság igen nagy figyelmet szentel a távoli eléréses fejlesztéseire – mint például az Xbox xCloud játékstreaming.

Azóta persze jól tudjuk, hogy maga a Windows 11 ingyen fog frissülni az előző rendszerről, a redmondiak azonban úgy tűnik nem vetették el a Windows PC-streaming ötletét.

Egy ideje már pletykálják, hogy a Windows-al terveznek valami hasonlót, ami azt jelentené, hogy egy fix összeg fejében a felhőn keresztül biztosítanának hozzáférést egy windowsos környezethez – hasonlóan az Azure virtuális asztalához. Úgy tűnik, hogy mindez nem csak spekulációs szinten létezik, a ZDNet információi szerint legalábbis, akik tudni vélik, hogy a redmondiak július 12-én a Windows Inspire esemény során fogják bejelenteni és bemutatni a szolgáltatást.

Itt viszont nincs vége, ugyanis a Microsoft nem csak az operációs rendszeréhez enged hozzáférést, hanem egy erősebb számítógéphez is. A szivárgás szerint ezt különböző csomagokban fogják értékesíteni (Medium, Heavy és Advanced), melyek más és más erősségű és tárhellyel rendelkező PC-ket jelentenének.

Azt azonban még nem tudni, hogy az erre előfizető felhasználóknak milyen lehetőségeik lesznek. Itt értem azt, hogy milyen programokat telepíthetnek, milyen célokra használhatják ezeket a gépeket – illetve sokaknak fontos kérdés az is, hogy ezeken a számítógépeken ilyen módon tárolt adatokat hogyan kezeli majd a vállalat, illetve milyen biztonsággal látja el őket.

Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a Windows-szolgáltatás leginkább a vállalatok számára lesz egy érdekes opció, így ugyanis igen sokat spórolhatnak a hardverek költségein. A játékosok számára azonban nem biztos kedvező lesz, hiszen ezekre a célokra már házon belül is vannak jó megoldások (Xbox-PC Game Pass), de ott van erre a célra a GeForce NOW, illetve a Google Stadia is.

A felhő-alapú Windows előfizetést tehát július 12-én mutathatják be, ahol sok más kérdés mellett az árakat is leleplezhetik majd.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×