A Nintendo júniusban nyerte meg a bírósági perét a ROMUniverse oldal tulajdonosával szemben, akinek élete végéig kellene 50 dollárt fizetnie kártérítésként.

A japán vállalatok, különösen a Nintendo messze híresek arról, hogy bárkit, akár a legkisebb vétség miatt is hajlandóak bíróság elé citálni. A japán játékgyár azonban már elég régóta ádáz harcot folytat a ROM oldalakkal szemben, melyekről annyit érdemes tudni, hogy a vállalat játékait teszi játszhatóvá a konzoljain kívül eső platformokon.

Ezek között találni olyat, ami kifejezetten a régi játékokra specializálódott, de bőséggel vannak olyanok is, melyek Switch játékokat emulálnak és terjesztenek, illetve a kettő keveréke is. Hogy a Matthew Storman által üzemelt ROMUniverse pontosan melyikbe tartozott azt pontosan nem tudom, de hogy a japánok csőrét nagyon bökte, az egészen biztos.

A Nintendo ugyanis nyilván és teljesen jogosan beperelte a programozót, és talán nagy titkot nem árulok el azzal, hogy a bíróság végül a japánok részére döntöttek.

Az ítélet azonban egészen meredek volt, annak fényében legalábbis, hogy Stormannak ezen kívül semmilyen jövedelme, munkája nem volt. A bíróság egészen pontosan az oldal lelövésére és 2 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte őt – előbbit azonnal, utóbbit élethelyzetére való tekintettel havi 50 dollárjával kellett rendeznie.

Kellett volna, de Storman már az első havi csekket sem fizette be, amitől a Nintendo ügyvédjei azonnal vérszemet is kaptak. Az elmaradás észlelése után azon nyomban a bírósághoz fordultak az ítélet súlyosbításáért, szerintük ugyanis a precedens azt mutatja, hogy a programozó bármikor újra kísértésbe eshet.

Vagyis azt kérik a bíróságtól, hogy jogilag egy életre tiltsák el a „megátalkodott bűnözőt” bármilyen ROM oldal készítésétől.

Az, hogy még a szerény havi 50 dolláros befizetést sem fizeti meg, egy olyan összeget, amelyet javasolt és amelybe beleegyezett, azt bizonyítja, hogy a Nintendo nem rendelkezik megfelelő jogorvoslattal az alperes múltbeli vagy jövőbeli jogsértése ellen, és aláhúzza az állandó végzés szükségességét” – érvelt a Nintendo. Mindez véleményem szerint érthető és jogos, főként úgy, hogy Storman állítólag előfizetéses rendszerben működött, vagyis ahhoz, hogy az illegálisan terjesztett játékok eléréséért a ROMUniverse-en fizetni kellett.

Tehát nemhogy a havi 50 dollár nem okozna neki különösebb problémát, de talán még a 2 millió egyben kifizetése sem. Az érdekessége az ügynek azonban az, hogy ha valóban eltiltják Stormant, akkor a jövőben ennél jóval súlyosabb büntetésre kell számítania, amit már nem fognak ilyen „méltányosan” megítélni.

A legviccesebb a sztoriban viszont az, hogy havi 50 dollárral több mint 3000 évig kellene fizetnie, hogy rendben legyen a Nintendoval.

via – Gamebyte, VGC, TorrentFreak

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×