A korábbi pozitív pénzügyi jelentéseket követően egy elég rossz időszakról számolt be a CD Projekt RED, a Cyberpunkkal együtt rosszabbul állnak, mint tavaly ilyenkor.

2020 decemberét senki sem úgy képzelte, ahogy végül alakult. A játék, amire közel egy évtizeden keresztül tűkön ülve messiásként várt a komplett gamer világ óriási csalódásnak bizonyult, melyről teljesen egyértelműen a fejlesztés vezetői tehettek.

A Cyberpunk 2077 példa nélküli agresszív marketingkampánya olyan magasságokba tornázta az elvárásokat, hogy azoknak akkor sem nagyon tudott volna megfelelni, ha hiba nélkül jelenik meg, de konkrétan befejezetlenül még csak esélye sem volt. Ennek pedig leginkább a félrevezetett előző generációs konzolok tulajdonosai itták meg a levét, ők ugyanis még csak játszani sem tudtak vele rendesen.

Mindez persze nem maradt következmények nélkül, hiszen sokan azonnal visszakérték a játék árát, sőt, a Sony is szinte példa nélküli lépésre szánta el magát, és levette a PS Store-ból a Cyberpunkot. 

Ez az állapot pedig azóta sem változott, hiába telt el több mint fél év és vagyunk túl megannyi frissítésen, úgy pedig minőségbeli javuláson – a Sony nem tágít. A játékot persze lemezes formában lehet még kapni és játszani, a PlayStation digitális boltjából való hiányzás komolyan meglátszik a lengyel csapat bevételein. A legfrissebb jelentések szerint ugyanis az új megjelenés ellenére néhol sikerült alulmúlni a 2020-as év ugyanezen pénzügyi időszakát.

Az első negyedévben a CD Projekt eladásainak nagyjából 60 százaléka a Cyberpunkból származott, és a Cyberpunk 2077 eladásainak nagy része a digitális csatornákon keresztül történt PC-n. A várt profit, vagyis nettó árbevétel előzetesen valamivel több mint 21 millió dollár volt, amiből mindösszesen 8,9 milliót sikerült elérni. Ez az előző év ugyanezen pénzügyi időszakához képest is egy komoly visszaesés, akkor ugyanis játékmegjelenés nélkül ennek a dupláját sikerült elérniük a 16,1 millió dolláros nettó nyereséggel.

A CD Projekt vezetői nem feltétlenül a Cyberpunk 2077-nek tulajdonítják a profit csökkenését, de a vállalat pénzügyi igazgatója, Pitor Nielubowicz azért megjegyzi, hogy azért nehezebb helyzetben vannak, hogy a világ egyik legnagyobb játékplatformján nem érhető el digitálisan a játékuk.

Részletekbe sajnos nem bocsátkozhatok, hogy hol tartunk az üggyel kapcsolatban, de folyamatosan tárgyalunk róla. Ennél többet nem tudok mondani. Változást csak akkor fogunk tudni bejelenteni, ha megszületett a döntés.” – mondta Nielubowicz.

A CD Projekt egy másik vezetője, Michal Nowakowski hozzátette, hogy ugyan bármilyen eladás jobb a semminél, de a csapat nem tervez nagy (vagy drága) marketingoffenzívát, amint újra megjelenik a PS Store-ban. Szerinte egyébként is irreális azt feltételezni, hogy a Cyberpunk – javítva is, de – a decemberihez hasonló eladásokat produkáljon az „újramegjelenésekor”.

Azok, akik PlayStation-ön várják a Cyberpunk-ot ezek szerint még türelemmel kell lenniük, és nem is nagyon tűnik úgy, hogy a nagyon közeli jövőben viszont láthatjuk a Sony digitális áruházában (lemezzel természetesen továbbra is működik). Ez természetesen azért lehet kellemetlen, mert a PS4 Pro és PS5 masinákon a bugokon kívül teljesítménybeli problémák túlzottan nem voltak vele, ahogyan egyébként Xbox One X és Series konzolokon sem.

×