Az orosz védelmi miniszter egészen meredek, etikailag és morálisan is megkérdőjelezhető emberi klónozásról vizionál.

Oroszország: hideg, Putyin, furcsa szláv divat és sok-sok vodka. Nagyjából ezek jutnak először eszünkbe, ha az orosz anyaföldre gondolunk, bár a top5-be simán befurakodna a végletekig komolyan vett militarizmus. A klónozás témájában viszont nem pont Oroszország az első, ami eszünkbe jutna, most azonban egészen érdekes dolgokról kezdtek beszélni – egy kicsit talán ijesztő dolgokról…

Szergej Kuzsugetovics Sojgu, Oroszország védelmi minisztere az Orosz Földrajzi Társaság múlt havi ülésén azt javasolta, hogy 3000 éves szkíta harcosok DNS-ét felhasználva kezdjenek klónozási kísérletekbe, amiből nem volt olyan nehéz kiszűrni egy klónhadsereg vízióját (meg hát nem is állna tőlük távol).

Igen, ez tényleg megtörtént – az orosz katonai védelmi miniszter, Putyin egyik első embere ősi katonák klónozásával kísérletezne.

Russia is considering using 3,000 year-old warrior DNA to build clones 01 | TweakTown.com

A lovas-nomád életmódot folytató szkíták (magyarosan: szittyák) eredetileg a mai Iránból származtak, akik a időszámításunk előtti 9. és 2. század között Eurázsiában kalandoztak, amely során óriási birodalmat építettek ki. Két évtizeddel ezelőtt a régészek a szibériai Tuva régióban egy kurganban, azaz egy sírhalomban szkíta katonák jól megőrződött maradványait tárták fel.

Dél-szibériai fekvése miatt Turva nagy része olyan talaj- vagy gyeprétegből áll, amely mindig fagyott marad – ez az un. permafroszt, az örökfagy. A fagyott talaj pedig jobban megőrzi a szerves biológiai anyagokat, mint másfajta talaj, a tudósok emiatt joggal számolnak DNS-minták feltárásával is.

Természetesen nagyon szeretnénk megtalálni a szerves anyagot, és azt hiszem, önök értik, hogy mi következne ebből. Például lehetne belőle „valamit” csinálni, Dolly, a birkán is túlmutatót (klónozott bari) – ezt pedig nagyon érdekes lesz látni.„- mondta Sojgu, finoman utalva ezzel a klónozás lehetőségére. Ebből pedig sokan azt is kihallották, hogy a távlati céljaik között egy klónhadsereg létrehozása is egy kipipálandó rubrika.

Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy eddig még soha senki nem klónozott embert.

Egyes sejtfajták terápiás célú klónozását és más specifikus génszerkesztési munkákat már sikeresen vettek, ahogyan akad példa nagy visszhangot kiváltó meglehetősen összetett állatok klónozására is. Az év elején például a tudósok először klónoztak egy veszélyeztetett amerikai állatfajt: egy görényfélét, amelynek eredeti donora több mint 30 éve halott.

Az oroszok azonban már emberek klónozásával kísérleteznének, amely nem kevés etikai és morális problémát is felvet. 

Te mit gondolsz az orosz ambíciókról? Szerinted van reális esély egy klónhadsereg létrehozására – akár valamikor a jövőben?

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×