A Sony PS5 hivatalosan is megjelenik Kínában, de a gamerek már most attól tartanak, hogy semmivel nem lehet majd játszani.

Sokat beszéltünk már arról, hogy milyen rossz lehet Kínában gamernek lenni. Az országban ugyanis szigorú szabályozás van arra, hogy milyen játékok, konzolok jelenhetnek meg, és hogy azok hogyan juthatnak el a fogyasztókhoz. Kínában szinte minden kiadónak meggyűlik a baja a szabályokkal, sok játékot egyáltalán nem lehet kiadni az országban, másokat pedig alaposan meg kell változtatni. Az országban súlyosan korlátozzák a kiskorúak játékidejét, hogy mikor mennyit játszhatnak. Így aztán érdekes kérdés, hogy milyen helye lehet ebben az országban a PS5-nek, miután hosszú hónapokkal a megjelenés után eléri az országot?

A kínai hatóság már most felkészült a játék-és konzolcsempészetre.

A Sony csütörtökön jelentette be, hogy a PlayStation 5 végre megérkezik a kínai piacra, hetekkel azután, hogy az országban komoly büntetést kaptak a játék-és konzolcsempészek. Mivel az országban sok játék tiltott, így nagyon jó üzlet lehet tiltott címeket behozni és árulni, illegálisan.

A PS5 előrendelések csütörtökön kezdődtek, így a konzol május 15-től lesz elérhető, hat hónappal az indulás után. Az ára nagyjából 600 dollárnak megfelelő összeg lesz, vagyis drágább, mint nyugaton. A késés oka részben szintén a szigorú szabályozás. A Genshin Impact kínai szerepjáték elérhető lesz az induláskor, a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales mellett. A PS5 novemberi megjelenést követő négy hónapban a Sony 7,8 millió konzolt adott el. Kína kicsit később kapja meg a konzolokat, ami tovább növelheti a gép sikerét.

El is fogyott

Miután Kínában megkezdődtek az előrendelések, a PS5 Kínában el is fogyott. Több mint 28 000 ember fizetett 500 jüan előleget a gépért. A készletek elfogyása után a legtöbb oldalról le is került a Sony konzol – írja az SCMP.

Mire számíthatnak a Kínaiak?

Vannak, akik örülnek, hogy picit olcsóbban lehetett beszerezni a konzolt, mint hatalmas összegekért a csempészektől, mások pedig aggódnak. Egyrészt amiatt, hogy gyorsan elfogy a konzol, ami meg is történt.

„Aggódom, hogy a skalperek már elkezdték felhalmozni a készleteket, és hogy nem fogok tudni hozzájutni” – írta egy Weibo-felhasználó egy kommentben.

A hónap elején a kínai hatóságok komoly lépést tettek a konzoljátékok csempészete ellen: 54 csempészt tartóztattak le, és 78 millió jüan értékben foglaltak le Microsoft, Nintendo és a Sony konzolokat.

A letartóztatásokat követően a konzoljátékok tengerentúli verziói eltűntek az netről, sokan attól tartottak, hogy a hatóságok őket is letartóztatják vagy megbüntetik. A szürke konzolpiac egyébként nagyon népszerű Kínában, hiszen olcsón lehet konzolhoz, illetve cenzúrázatlan játékokhoz jutni.

Noha a konzol továbbra is a kínai játékpiac kis része marad, részben a hosszú tilalom miatt, a legalizálás óta lendületet kaptak. A Niko Partners piackutató cég adatai szerint a legális és a szürke piaci konzolok és a kapcsolódó játékok értékesítése várhatóan a 2019-es 997 millió dollárról 2024-re 2,15 milliárd dollárra nő.

A nagy kérdés persze az, hogy bár a PS5 mellett több konzol is eljut Kínába, lesz-e értelme megvenni, ha az egyes játékokhoz mindig külön bevizsgálás és engedélyeztetés szükséges. Sajnos ennek következménye az, hogy a kínai felhasználók néha sosem játszhatnak egy-egy címmel, vagy rendkívül cenzúrázott formában. Sokan, köztük a hatóságok is arra számítanak, hogy megindul a játékcsempészet.

Jelenleg emiatt aggódnak a kínai gamerek a leginkább.

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

×