Az, hogy Kínában a kiskorúakra szigorú szabályok vonatkoznak a videojáték tekintetében, ez nem újdonság. Most újabb szabályokat vezettek be.

Korábban már hallottunk arról, hogy Kínában igen nagy probléma a videojáték-függőség. Évek óta működnek az úgynevezett átnevelő táborok, sőt a világsajtó arról is beszámolt már, hogy a fiatalok játékát csupán néhány órára korlátozzák naponta, majd a játék egyszerűen nem használható.

A kínai kormány folytatja a harcot a függőség ellen, így most új tilalmat vezetett be a 18 év alatti fiatalok számára. Eszerint este 10 és reggel 8 között nem játszhatnak – írja a CNN.

A kiskorúak ezen kívül hétköznapokon nem játszhatnak többet 90 percnél, hétvégén és ünnepnapokon pedig csupán 3 óra áll rendelkezésükre. Mindez persze a 2018-ban indított törvénykezés egy új része, de csak az egyik a sok intézkedés közül, melyet a függőség visszaszorítására hoztak létre. Az országban ez persze minden játékplatformra érvényes, beleértve a mobiljátékokat is, ami nagy csapás lehet az olyan vállalatok számára, mint a Tencent.

Kép forrása: Gamesindustry

Ezzel nincs vége: a 16 év alatti kínai játékosoknak nem szabad havi 200 jüannál (kb. 8 ezer forint) többet költeni játékon belül mikrotranzakciókkal megvásárolható dolgokért. 16 és 18 év között ez az összeg 400 jüanra (kb. 17 ezer forint) nő.

Ezen kívül szigorítják a videojáték-tartalmak ellenőrzését, különös tekintettel az erőszakos és szexuális tartalmakra. A kínai játékpiac a legnagyobb a világon, az országban a mobiljáték-piac önmagában várhatóan eléri a 31 milliárd dolláros bevételt 2020-ban – írta egy pekingi internetes elemző weboldal, az Analysys.

Kép forrása: Analysys

Az új törvények azonban nem befolyásolják az esportot, hiszen Kínában az esport növekedését maga a kormány ösztönzi, főleg miután 2018 januárjában elismerték az esportot, mint legitim szakmát.

A Newzoo elemzőcég szerint Kína a világ második legnagyobb esport-piaca Észak-Amerika után.

×