Az NFT lázba minden mémsztár beszáll, aminek elsőre ha sok értelme nincs is, legalább jól megvastagodnak belőle.

Őrületes mekkora biznisz lett az NFT-ből. Minden hétre jut egy-egy elképesztő összegű adás-vétel, melynek főszereplője általában valamilyen mém főszereplője, vagy egy nagyon népszerű internetes tartalom, bejegyzés. Sokan úgy tartják, hogy az NFT-k valójában semmire sem jók, az ember maximum csak továbbadni tudja, meg persze elmondani róla, hogy az az övé – így tulajdonképpen csak a kriptovaluta mozgását élénkíti.

Most például a világ egyik legismertebb mémje, a 2005-ben készült „Disaster Girl” került NFT formájában eladásra, méghozzá potom 180 Etherért, ami dollárban 500.000-et, forintban pedig 144 milliót jelent. 

A képen szereplő, akkoriban még kislány, mára már felnőtt Zoë Roth azt nyilatkozta az adás vétel után a New York Times-nak, hogy az összeget a diákhitele törlesztésére és jótékonysági célokra fogja használni. Hozzátette, hogy több NFT-hez hasonlóan maradt a képben tulajdonjoga, így minden jövőbeli tranzakcióból-bevételből 10%-os jutalékot kap.

Ér ennyit egy mém?

cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/d/i/s/disas...

Nos, igen is meg nem is. Attól, hogy ezek a tartalmak az interneten szereztek maguknak érvényt, még nem jelenti azt, hogy értéktelenek lennének. Egy mém értékét pedig – ahogyan nagyon sok másnak – a népszerűsége és a használatossága határozhatja meg. Persze rásüthetnek bármilyen árat, azonban ha az túl magas, akkor nyilván senki nem fogja megvenni.

Az internetes tartalmakkal az NFT megjelenéséig nehezen lehetett üzletelni, hiszen nem kézzel fogható dolgok, mint egy festmény, vagy egy szobor. Az már más kérdés, hogy bizonyos tartalmakért illendő-e pénzt kérnie egy multimilliomosnak (igen, Jack Dorsey eszeveszett összegért adta el a világ első tweetjét), de ennek igazából a kereslet a legjobb megmondója.

Igény pedig úgy tűnik van ezekre, hiszen nem a ‘katasztrófa lány’ az első mémsztár, aki NFT-vel gazdagodott meg. Chris Torres – a Nyan Cat alkotója – közel 600 000 dollárért vált meg a cukin idegesítő szivárványos macskától, ahogyan Laina Morris is („Overly Attached Girlfriend” – ijesztően bámuló barátnő) április elején 411 000 dollárért adta el mémjét. Ez utóbbi azért is érdekes, mert ugyanaz a dubaji stúdió, a 3F Music vette meg Zoë mémjét, ami korábban Laina NFT-jét vették meg.

Mindezekben persze ott is a veszély, hogy eltűnnek egyszer az internetről, de a vevők legalább elmondhatják magukról, hogy egyszer az övék volt amellett, hogy alaposan élénkítik a kriptovaluták mozgását.

https://leet.hu/?s=marvel&post_type=product

×